От х:

Днес в x:

Изграждат център за психично болни и патронажна грижа в Хасково

Община Хасково ще получи безвъзмездно финансиране от над 1 млн. лева за реализацията на два социални проекта, съобщиха от местната администрация.

Кметът на община Хасково Добри Беливанов подписа договор за създаване на Център за грижа за лица с психични разстройства в град Хасково. Договорът бе подписан в Министерството на транспорта и социалната политика. Финансирането е по оперативна програма "Региони в растеж". За изграждането на центъра програмата предоставя 569 591 лева. Общината е задължена да поддържа социалната услуга минимум 5 години. Капацитетът на центъра е 15 души. Той ще осигури качествена социална услуга за лица с психични разстройства и ще създаде условия за пълноценно социално включване на лицата от целевата група в естествена за тях среда, чрез осигуряване на индивидуализирана грижа и подкрепа подходящи за техните потребности.

По данни на Центъра за психично здраве-Хасково, подходящи за настаняване в новия център са 28 души. От тях 27 са мъже. 9 от тях са без близки, които да се грижат за тях. Под 40 години са 8 души. 13 от болните мъже са с параноидна шизофрения, като от тях 12 са с ТЕЛК над 71 %. 4 мъже и една жена са с резидуална шизофрения, всички с това заболяване са с ТЕЛК над 71 %. Има и трима мъже с диагноза умерена умствена изостаналост и те са с ТЕЛК над 71 %.

В този център ще могат да се настаняват хора от цялата област. С реализацията на този проект община Хасково ще подкрепи модерната грижа за хората с психични разстройства. Според специалистите е доказано, че ако тези болни бъдат изолирани и несоциализирани, те се влошават още повече. Срокът на изпълнение на проекта е 24 месеца.

Кметът Добри Беливанов подписа и договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" – Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания за 431 241 лева.

По този проект ще бъдат предоставяни почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги, психологическа подкрепа и консултиране на 177 лица на възраст над 18 години. Срокът за изпълнение на договора е 18 месеца.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    On
    One Euro Man
    1 -2
    11:31, 11 май 2019
    Кметът много далновидно е подписал тези документи. Хитър е той, помислил и е за себе си.
  • 2
    Дя
    Дядо Щукар --лекар психиатър
    2 -1
    18:22, 11 май 2019
    Дядо Добри е помислил за себе си и за Гербаджиите от града и областа а това е похвално
Последни новини