От х:

Днес в x:

Засякоха необичайна гравитационна вълна

Колаборацията LIGO-Virgo регистрира невероятно силно събитие, което може да е първото откриване на гравитационна вълна от черна дупка, поглъщаща неутронна звезда.

Избухване на необичайни гравитационни вълни, вълни в самата тъкан на пространството-време, ударните вълни на някакво колосално събитие, е открито от обсерваториите LIGO и Virgo в 15:22:15 UTC на 26 април 2019 година. И двойката детектори LIGO, и Virgo, регистрираха сигнала, ограничавайки местоположението му до район, заемащ около три процента от общото небе.

Астрономите все още анализират събитието и може да се окаже нещо съвсем различно. Но откакто за първи път бяха открити гравитационните вълни през февруари 2016 г., астрономите се надяват да открият много различни видове сливания.

Първоначалният анализ показва, че това събитие е сливане на черна дупка-неутронна звезда само с 13%, но учените все още се надяват.

"Този кандидат е различен от всичко останало, което сме наблюдавали", коментира членът на LIGO Габриела Гонзалес от държавния университет в Луизиана.

Няма голяма разлика между черна дупка и неутронна звезда. И двете са резултат от смъртта на звезда. Щом звездата изгори водорода си и изхвърли външния си материал в серия от експлозии, ядрото ѝ се срива под собственото си тегло.

Ако това ядро е под около три пъти масата на Слънцето, а първоначално звездата - между 10 и 30 пъти по-голяма от масата на Слънцето, то става неутронна звезда. Ако е повече от три слънчеви маси, то става черна дупка. Звездите, които са твърде малки, за да станат неутронни звезди, стават бели джуджета.

Знаем, че съществуват двойни системи с различни по маса звезди. Така че е абсолютно възможно да съществуват двойни системи  черна дупка - неутронна звезда, пише ScienceAlert. Но това събитие би било първото доказателство за съществуването на такава двойна система.

Механизмът е същият като сливането на черна дупка с черна дупка и неутронна звезда с неутронна звезда. Двата обекта влизат в смъртоносна спирала, обикаляйки по-близо и по-близо, докато - бум! - двата обекта се слеят.

Но има някои различия. Тъй като черната дупка е далеч по-масивен обект, тя ще включи масата на неутронната звезда в своята собствена. А вместо кръгова орбита, пътят на неутронната звезда около черната дупка ще бъде по-сферичен, което прави много по-проверими ефектите на относителността.

Събитието условно е наречено S190426c. Базирайки се на възможностите за триангулация на сигнала, добавени от детектора на Virgo изглежда, че e на около 1,2 милиарда светлинни години.

Откак LIGO бе включен отново в началото на април след година обновяване, всичките му открития са публични. Описание на събитието S190426c, както и карти на региона на небето, откъдето е идва, са достъпни на уебсайта на GraceDB, така че астрономите по целия свят да могат да извършват свои собствени последващи наблюдения.

Тъй като неутронната звезда се разрушава и след това се поглъща от звездата, се очаква, че това ще доведе до възпламеняване на електромагнитна активност. Това все още не е открито, което потенциално сочи към друг вид сливане.

Съвместната работа на LIGO-Virgo откри редица събития, включително втори сблъсък на неутронни звезди. Така че, дори ако това събитие не се окаже горещо очакваното сливане на черна дупка с неутронна звезда, изглежда, че откриването му е само въпрос на време.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини