От х:

Днес в x:

Политиците ни искат "реален контрол" на медиите, виждат "линч на политици"

Нашето достойно 111-то място по свбода на медиите е опредено в рейтинг на "Репортери без граници" и ние сме там за втора година. Казват, че когато фактите говорят, и боговете мълчат. Но не и нашите политици. Ето какво казаха някои от тях в тази връзка, дни преди да стане ясно, че трайно сме се закрепили на 111-тата позиция, наравно с Етиопия

Разбираемо, словата на нашите политици във връзка със свободата на медиите се различават от изводите на "Репортери без граници". Това е въпрос на критерии. Забележителното е как темата обединява политическите вождове на България. Предлагаме ви техните изказвания при приемането на годишния отчет на СЕМ така, както са публикувани от dnevnik.bg:

"Винаги съм питал: Кой български гражданин наруши свободата на словото? Или този проблем е в ръцете на самите медии", обяви председателят на ресорната комисия в парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ . Той обяви, че чака предложения от съвета за законови промени, тъй като нормативната база не била променяна 20 години (бел. авт. - той не уточни, но се предполага, че става въпрос за Закона за радиото и телевизията). От думите му се разбра, че промените трябва да гарантират "реален контрол", с който, от една страна, да се гарантира истинска свобода на словото, а от друга - "да се контролира докъде може да стига тази свобода", тъй като понякога ставало въпрос за човешки съдби.

Друга необходимост по думите на Вежди Рашидов е да се намери начин за ограничаване и противодействие на "лъжливите новини". Според него трябва да бъде съхранена хигиената в обществото.

Скандалът с апартаментите бил линч
Колегата му Тома Биков обяви, че днес не се чуват коментари, че България е на 111-о място по свобода на словото според "Репортери без граници". "Беше ми много интересно какво щях да чуя отляво в този момент, в този контекст, когато всички български медии са ангажирани с проверки и разследвания, а понякога и с линч на политици", обяви депутатът от ГЕРБ. По думите му медиите подлагали на линч само политици, но не и други публични фигури.

Макар и да не уточни за какъв контекст става въпрос, Тома Биков даде да се разбере, че говори за тръгналия от журналистически разследвания скандал с купените на цени под пазарните апартаменти на управляващите. Заради медийни публикации оставки подадоха седем души от ГЕРБ, в т.ч. и вторият човек в партията Цветан Цветанов напусна парламента.

Политиците отговорни, медиите - не
Според Тома Биков от ГЕРБ политиците носели отговорност не само на избори и чрез оставки, а при все по-масово осъществяващия се публичен линч върху тях. В същото време обаче медиите, които понякога били не четвъртата, а първата власт, не носели достатъчно отговорност.

"Свободата на словото вече не се изразява в обективност и в показване на всички гледни точки. Свободата на словото вече се изразява в това всяка медия да има позиция и да я изразява свободно. В България има различни медийни групи, собственици, всеки мисли за печалба и частните медии са най-вече бизнес, който трябва да е печеливш", смята още Тома Биков. Според него медиите трябва да знаят, че когато се руши доверието в останалите три власти, ще се руши и в тях.

"В момента имаме нужда от минимално количество честност и човещина. Имаме нужда от проверка на новини и информации", заяви още Тома Биков. Той разкритикува информационния сайт "Биволъ", заради който по думите му фалшивата новина, че журналист е убит в Русе, обиколила цяла Европа, а сега правел журналистически разследвания и казвал кой е добър и кой е лош.

Контрол върху новинарските сайтове
България трябва да транспонира до септември 2020 г. изискванията на европейска директива, според които всеки един новинарски сайт, който има аудио и визуална информация, подлежи на регулация. Става въпрос за регулация на съдържанието на аудио- и видеоматериалите, а не на публикациите, обясни Бетина Жотева от СЕМ. От думите й пред депутатите се разбра, че към Министерството на културата ще бъде сформирана работна група, която да напише законови поправки.

Депутатът от "Обединени патриоти" Павел Шопов обяви, че е нужна нова регулация върху БНР и БНТ, тъй като особено обществената телевизия не изпълнявала функциите си. Пример за това била програмата на 3 март, която смекчавала празника. "Това е телевизия на Сорос", обяви Шопов. По думите му през БНТ минавала пропагандата за джендърството.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина
    2 0
    13:40, 18 апр 2019
    След като медиите са четвъртата власт , трябва да има яснота и за придобивките на тези честни и неподкупни труженици - журналистите. Когато разследват двама от властта , третият трябва да бъде от медия. Да не се окаже,че техните апартаменти са именно от поръчкови разследвания , а не от заплати. Писна ми да ми представят само половината истина и да ми набиват в главата това, за което им е платено.

Още новини

Последни новини