От х:

Днес в x:

29 °C

Станно състояние на материята - едновременно твърдо и течно

В това състояние на верижно топене течните и твърдите слоеве се преплитат на атомно ниво.

Наскоро, използвайки компютърни симулации, изследователите принудили виртуалния калий да премине в такова като поставили метала в условия на екстремна температура и налягане, съобщават учените.

Нещо повече, това двойно състояние продължава дори след драматични промени в условията на експериментите в симулацията. Това доказва, че състоянието е стабилен тип материя, а не просто преход между твърдо и течно вещество.

Тези експерименти са проведени на атомно ниво във виртуална среда, но как би се държал обект в това своеобразно състояние?

"Той ще изглежда и се чувства като твърд, така че можете да го вземете, и има течна част в него, която може да изтече", казва на Live Science съавторът на изследването Андреас Херман от Училището по физика астрономия  на Университета в Единбург в Шотландия.

"Но след като течността се изгуби от материала, част от твърдата част ще се стопи, за да я попълни", казва Херман.

Изследователите вече демонстрираха в едно предишно проучване, че калият е малко странен. Под високо налягане той образува необичайна кристална структура от две различни, преплетени решетки, "преминавайки от много просто атомно устройство към нещо много сложно", каза Херман.

За новото проучване учените провели симулации, които подложили калия на високи температури и високо налягане. Включването на машинното обучение в симулациите значително увеличило броя на атомите, които авторите на изследването могат да тестват - 20 000 едновременно в този случай.

В новите симулации, когато температурите станали високи, калият направил нещо много странно. След като неговите атоми образували взаимосвързана решетъчна структура, атомите в едната решетка бяха силно свързани, поддържайки твърдо състояние. Но сигналът от другата решетка изчезнал, което показва разбъркване на атомите, отбелязват авторите на изследването.

С други думи, тези атоми станали течни, докато техните непосредствено съседни атоми останали твърди, създавайки състояние, което не е нито наистина твърдо, нито течно, а смес от двете, "свързани помежду си на атомно ниво", казва Херман.

След като калиевите проби достигнали до това двойно състояние, те се задържали като частично течни и частично твърди дори и след като топлината намаляла със стотици градуси, според Херман.

Други проучвания показват, че калият не е единственият елемент, който развива две преплетени решетки от атоми при силен натиск, и тези елементи - "съседни на калия и на други места в периодичната таблица", също могат да бъдат в състояние да постигнат частично течно-твърдо състояние, казва Херман.

Системата за машинно обучение, разработена от авторите за изследване на калия, също може да бъде използвана с други вещества, за да декодира как екстремните условия ги засягат на атомно ниво.

Констатациите ще бъдат публикувани онлайн в Proceedings of the National Academies of Science.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 26.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще ви предложи благоприятните възможности, които ще ви доближат до целите, които сте си поставили. Е, ще има и такива, които ще се носят по течението, необезпокоявани от нищо и без амбиции за бъдещето си. Ако сте сред тях помислете за близките си, със сигурност ще откриете поне една причина, заради която да стенете по-активни.
26.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес подхождайте разумно към ангажиментите си, опитайте се да направите бизнесконтактите си едновременно полезни и приятни. През днешния ден ще ви се наложи да направите съдбоносен избор, бъдете далновидни и преценете обстойно всичко.
26.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Психическата ви устойчивост ще бъде поставена на изпитание и не заради друго, а от преумора. Натоварената ви програма изисква да преразгледате участията си на всяка цена, като прехвърлите част от задълженията си върху сътрудници и партньори. Ще бъде от общ интерес и доверието във вас няма да пострада.
26.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Водите спечелена битка. Просто трябва нещо да промените. Помислете къде бъркате. Изгледите ви за успех са големи и е нелепо да се тормозите. Търпението ви също трябва да е на ниво. Съвсем скоро усилията ви ще бъдат възнаградени. Денят се очертава като много успешен.
26.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
В открит разговор ще изчистите съмненията и изгладите недоразуменията между вас и партньора ви. Тонусът ви ще се подобри и това ще се отрази благоприятно на заниманията ви. Станете по-приветливи и не допускайте да ви владеят тъмни мисли. Предстоят промени свързани с дома ви.
26.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате се добре и това си личи. Излъчваната от вас ведрина пленява околните. С премерените си действия на работното място улеснявате всички, с които работите. А също така ще увеличите и финансите си. Посветете вечерта на любим човек и направете всичко за да ви бъде приятно.
26.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е наситен с много интересни преживявания и със сигурност ще го запомните. Идеите, които споделяте сред професионалните си среди ще бъдат добре възприети и не е изключено да ви направят предложения, които доста ще ви накарат да се замислите. Личният ви живот също е динамичен, вероятно ще задълбочите отношенията си с определен човек.
26.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заемете се с работата си и не отклонявайте вниманието си с волности. Отговорностите ви не са малки - професионални, семейни, обществени, а за личните ще ви остане по-малко време. За нещата, които ви радват извън дома ще се погрижат приятелите. Интимната връзка, която започвате сега няма да премине в брак.
26.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Достатъчно време отделихте върху плановете си за бизнеса. Но, нищо няма да бъде сигурно до последния момент. Налага се да се въоръжите с търпение и спокойствие. В личен план ще се радвате на добро здраве и настроение. Ще прекарате приятни часове с интересни хора и е възможно да възникне нова връзка.
26.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес може и да не ви остане много време да почивате, но със сигурност ще ви бъде много забавно. В стремежа си да ви съдействат някои от колегите ви е възможно да създадат трудности, но това няма да се отрази на крайния резултат от работата ви.
26.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече реалисти, нямате нужда от фалшиви обещания и блясък, който не радва сърцето ви. По-малко споделяйте плановете си и работете самостоятелно за тяхното осъществяване. Обкръжението ви е пъстроцветно, изберете подходящите хора, с които ви е приятно да общувате.
26.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не се задълбочавайте в подробностите на отминали събития, ще отнемат от енергията ви без особен ефект. Мислете позитивно и продължете напред. Ще направите добър избор при покупка на вещ за бита ви, което ще ви създаде настроение. Изразен успех за хората, занимаващи се с творчески професии.
26.08.2019
Последни новини