От х:

Днес в x:

„Пинокио“ представя Хасковския театър на куклено-театрален фестивал в Ямбол

Хасковският театър „Иван Димов“ ще бъде част от 21-вото издание на Националния куклено-театрален фестивал “Михаил Лъкатник”, който ще се проведе от 15 до 19 април в Ямбол.

За голямата награда „Играещият човек“ ще се състезават постановки от 10 български театъра, сред които е и „Пинокио“ на ДКТ  "Ив. Димов"-Хасково. Режисьор на постановката  е Леонард Капон, а в ролите са Петър Влайков и Димитър Атанасов – Шърата.

Международно жури от Русия, Хърватска и България ще оценява детските постановки. Ще бъдат присъдени и няколко специални награди, като едната от тях е за текста на пиесата „Странна Коледа“, написана от хасковският актьор и драматург Янко Митев. Текстът му получи специалната награда на името на Стефан Чирпанлиев в Първият етап на фестивала- литературният конкурс за написване на пиеса-приказка за куклен театър. Представени бяха 35 текста в  разделите : оригинален текст, драматизация и текст за образователен театър.   За оригинален текст наградата е за пиесата “Непокорната принцеса” на Теодора Попова. За драматизация отличието получи  “Топла приказка от сняг” на Христина Стоилова. При текст за образователен театър наградата отново е за Теодора Попова за “Първобитна приказка”. Номинираните и наградените пиеси ще бъдат включени в 9-тото издание на сборника „Приказна фиеста“.

В извънконкурсната програма на фестивала през април, зрителите могат да се гледат и спектаклите за възрастни : “Цъфнали очи”, както и на гостуващите ДКТ Москва – “Снежната кралица”; ДКТ Скопие, Северна Македония – “Тоби”; ДКТ “Алба Юлия”, Румъния – “Малката Баба Яга”; КТ от Люлебургас, Турция – “Скалата”.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини