От х:

Днес в x:

Асанж неузнаваем, чакат го 5 години затвор в САЩ (видео)

В изявление на пресконференция в столицата на Еквадор в Кито, малко след 7 часа местно време, вътрешният министър на страната Мария Паула Ромо заяви, че в страната е задържан човек с връзки с Уикилийкс. Това съобщава The Guardian.

Тя твърди, че лицето е работило заедно с бившия външен министър на Рикардо Патиньо, опитвайки се да „дестабилизира“ правителството. Патиньо предостави убежище на Асандж през 2012 г. и бе близък довереник на бившия президент Рафаел Кореа.

Тя също така каза, че Асандж е мазал изпражнения по стените на посолството в Лондон.

На същата пресконференция външният министър на страната Хосе Валенсия заяви, че еквадордкото гражданство на Асандж е било спряно поради "безбройните проблеми, нарушенията на международните споразумения" и неговата "намеса във външните въпроси".

Видеото с ареста на Асанж и извеждането му от посолството на Еквадор в Лондон показва доста смущаващ вид на основателя на Уикилийкс.

Днес Асанж се яви в съда в Уестминстърския магистрат, където бе признат за виновен за нарушаване на гаранцията, след като прекара почти седем години в еквадорското посолство. При предишния му арест в Лондон, Асанж бе пуснат под гаранция. Ареста му днес стана възможен след като самият еквадорски посланик се обадил на полицията да го изведе от посолството. Стана ясно, че властите във Великобритания са били предупредени за намеренията на Еквадор да лиши Асанж от предоставяне на убежище.

Съдия Майкъл Сноу каза днес пред съда: „Твърдението му, че не е имал справедлив процес, е смешно. А поведението му е на нарцисист, който не може да преодолее собствения си интерес", пише британската медия.

Арестът на Асанж свързан с искането на американските власти за екстрадирането му в САЩ. В Съединените щати Асанж е обвинен в заговор за получаване на достъп до държавен компютър, предаде Ройтерс, позовавайки се на американското министерство на правосъдието.

Обвинението срещу него е повдигнато задочно на 6 март миналата година, уточнява агенцията, но за него стана известно едва днес на съдебното заседание. Според американските власти, Асандж се е сговорил с бившия информатор на WikiLeaks Челси (Брадли) Манинг за хакването на компютър през 2010 г.. Асандж може да получи пет години затвор по това обвинение. Той не се признава за виновен.

Асанж остава в ареста до обявянето на решението на Кралският съд в Саутуърк на дата, която предстои да бъде определена. Той трябва да се яви през май във връзка с искането на САЩ за екстрадиция.

След заседанието на съда след следобеда главният редактор на WikiLeaks Кристин Храфсон заяви:  "Всеки, който иска пресата да бъде свободна, трябва да обмисли последиците от този случай. Ако те ще екстрадират журналист в САЩ, никой журналист няма да бъде в безопасност. Това трябва да спре. Това трябва да свърши."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини