От х:

Днес в x:

Русия отложи тоталния контрол на интернет още малко

Законът за устойчив интернет в Русия ще влезе в сила на 1 ноември 2019 г. Това съобщи председателят на Комитета на Държавната Дума по информационната политика Леонид Левин, цитиран от Rambler News Service.

Така депутатите отложиха влизането в сила на закона, за което досега се предполагаше, че ще стане 10 дни след публикуването на документа.

Левин също така поясни, че от 1 януари 2021 г. операторите ще трябва да използват само националната домейн зона.

Законът за устойчивия интернет в Русия беше приет от парламентаристите през февруари 2019 г. Той включва създаването на инфраструктура, която ще защити руския сегмент от външни заплахи.

Инициативата стартира през декември 2018 г. от сенатори Андрей Клишас и Людмила Бокова, както и от заместник Андрей Луговой. Това стана в отговор на националната стратегия за киберсигурност, приета в САЩ, с която Русия е обявена за една от страните, организиращи хакерски атаки.

В края на март 2019 г. стана известно, че изпълнението на този законопроект ще струва 30 милиарда рубли. Първоначално авторите на документа заявиха, че неговото прилагане няма да доведе до допълнителни разходи от бюджета.

Критиките към закона бяха сериозни, противниците му обявиха, че това ще доведе до изолация от света, която е в разрез със самата идея за интернет. На обвиненията, че Русия излиза от световната мрежа и подобно на Китай ще цензурира всякакво съдържания, вносителите отговориха, че не става дума за изолация. "Въпросът е, че ако вие и онези потребители, с които общувате, или компании, с които комуникирате, се намират на територията на Руската федерация, няма нужда от изкуствена маршрутизация на трафика през други страни".

Всички опозиционни фракции гласуваха против законопроекта, критикувайки разпоредбата за инсталиране на "средства за комуникация" - технически средства за ограничаване на преминаването на нежелан трафик. 

"Категорично се противопоставяме на факта, че държавата получава пълен контрол над всички комуникации на гражданите и, както е записано в законопроекта, може да проверява тази информация по всяко време за оперативни цели", обясни позицията на опозицията депутатът от фракцията на ЛДПР Сергей Иванов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини