От х:

Днес в x:

Въпроси със здравния статус водят най-често хората в НАП

Изясняването на здравен статус и възстановяването на прекъснати здравни права. Това е най-честият повод за посещение при данъчните в Хасково, коментира говорителят от местния офис на Агенцията по приходите Божана Илиева.

Според статистиката на местния клон на НАП през първите 3 месеца на годината са обслужени 24 000 души.

По въпросите със здравния статус са били 6 100 от посещенията. Вторият най-чест повод е бил подаването на данъчни или осигурителни декларации. За това са минали през НАП близо 6 хил. души.

Боравенето с персоналните идентификационни кодове става все по-популярно и само за първите три месеца от годината данъчните инспектори са активирали 1920 нови ПИК-а.

„С ПИК и електронен подпис най-бързо и лесно се подават годишни данъчни декларации. Плащането на дължимите данъци и осигуровки може да стане и чрез терминални устройства в офиса, което освен че е без такса, „зарежда“ на момента данъчно-осигурителната сметка на лицето с направената вноска.“, обясни Божана Илиева.

Тя уточни, че от Агенцията вече разпращат имейли до тези, за които има данни, че през 2018 година са получили доходи, извън парите по трудови правоотношения. И те подлежат на облагане с данък по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Става дума за доходи като наеми, хонорари, авторски възнаграждения, доходи от прехвърляне на права и имущество, които трябва да бъдат декларирани пред НАП до 30 април, когато изтича законовият срок за това.


 

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини