От х:

Днес в x:

Нинова търси консенсус при президента за нов антикорупционен закон

Изображение 1 от 3

    БСП иска ограничаване правомощията на главния прокурор и нов антикорупционен закон. Темите ще постави по време на Консултативен съвет за национална сигурност лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Преди заседанието тя посочи пред президентството, че предстоящите разговори ще имат смисъл, само ако от тях се излезе с конкретни решения.

    „Днес говорим за 10 милиарда кражби от корупция годишно“, посочи Корнелия Нинова пред журналисти. И обяви, че именно заради това влиза при президента с три конкретни предложения.

    Първото от тях е нов антикорупционен закон, с промените за който от БСП били готови. „БСП има готовност за този нов закон. Сегашният покрива олигарси и спасява политиците от наказания. В момента имаме закон, написан набързо, на крак, който за година и три месеца е поправян 4 пъти. Това е нетрайно законодателство.“, коментира Нинова.

    Второто предложение, което ще направи на съвета е за формирането на звено от 10-15 души, независими от политическите партии и сигурни срещу провокация от икономически кръгове, които да провеждат този закон спрямо всички.

    Третото й предложение е за контрол на закона. „Предлагам разговори в партиите и в обществото за промяна в правомощията на главени я прокурор. Сега се създават условия за произвол на прокуратурата. Ще го предложа всичко това и на останалите лидери.“, каза още червената лидерка.
    След нея коментар на влизане в президентството направи и Волен Сидеров. Лидерът на „Атака“ коментира иронично.“ Високите етажи на властта са обикновено таванските помещения, президентът е на втория етаж на властта, трябва и ниските етажи да се разгледат.“

    По повод предложението на Корнелия Нинова за промяна в закона, той посочи „По-скоро са ни нужни нови хора, не съм сигурен дали ни трябва нов закон. С нови закони мисля че не става, а с нови хора, които са с повече усещане затова как живеят останалите и с повече съвест.“

    За съобщението на КОМПИ за разследването на човек на висок пост, приближен до политически лидер, той лаконично посочи “Създава се невротична атмосфера за нови данни“.

    По-рано днес Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество излезе с официално съобщение, че във връзка със свикания Консултативен съвет за национална сигурност е предоставен доклад на 5-ти април до президента относно постигнати резултати в противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество за лица, заемащи висши публични длъжности.

    В съобщението се казва още, че в Комисията тече проверка на информация на приближено лице до политически лидер. Същото лице, в качеството си на висш държавен служител, възползвайки се от служебното си положение, е извършило злоупотреби, вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери. За същото това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия.

    По същия случай се извършва и втора проверка за изнасяне на информация от служител на Комисията към същото това лице.

    Уточнено е, че материалите за изнасяне на информация са предадени на прокуратурата.

    Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини