От х:

Днес в x:

Крайно необичайно: сцинк снесе яйца, а после роди живо бебе

Сцинковете се оказаха още по-странни, отколкото сме предполагал. Учени се натъкнаха на гущер, който снесъл яйца и родил живи малки в рамките на една бременност.

Изследователи от Университета в Сидни наблюдавали трипръст сцинк, който снесъл три яйца, а седмици по-късно родил живо бебе.

За пръв път ставаме свидетели на живо раждане и снасяне на яйца от една бременноста при гръбначно животно. Явлението се смята за крайно необичайно.

Видът се определя за странен, като се има предвид, че се характеризира с “бимодална репродукция”. В някои части от Австралия, като Нов Южен Уелс, сцинковете раждат живи малки, докато в други, като Сидни, снасят яйца.

Това което учените не подозирали, е че някои индивиди са способни да избират дали да снесат яйца или да родят живи малки.

Предишни изследвания доказали, че ако сцинк от Сидни бъде пренесен на север, той ще снесе яйца, докато живораждащи индивиди пренесени на юг продължават да се възпроизвеждат както преди.

Подобно бимодалност била наблюдавана и при още един сцинк от Южна Австралия.

Сцинковете на Бугенвил също раждат живи малки на Кенгуровия остров, докато на континетта снасят яйца.

Много малко видове по света са способни на това.

Учените се надавят да успеят да картографират районите, на които гущерите раждат малки и тези на които снасят яйца.

Трипръстия сцинк прилича на малка змия с миниатюрни крака и е широкоразпространен по източния бряг на Австралия, където често бива забелязван в градини и купчини компост.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини