От х:

Днес в x:

Петте най-чести грешки, с които отблъскваме хората

Доброто първо впечатление е нещо, към което всички се стремим, но твърде често ни се изплъзва. Серия от експерименти, проведени от изследователи в Принстън, открили, че оставяне на каквото и да е впечатление отнема само няколко милисекунди. След този миг обаче човек все още има възможност да подобри начина, по който е възприет, или напълно да го срине. Това може да се случи във всякаква ситуация – от бизнес среща, интервю за работа или в неформална компания. Понякога просто сте себе си, правите нещата, които смятате за правилни, но въпреки това виждате как новото запознанство ви се изплъзва.

А ето и 5-те най-чести грешки, с които отблъсквате хората.

1. Задавате твърде много въпроси
Всички сме чували, че трябва да се фокусираме върху събеседника си. Да му задаваме въпроси, с които да контролираме посоката на разговора. и да имитираме езика на тялото му. Тази аксиома в социалните отношения е като гарант за успешно първо впечатление. Но за да има ефект, трябва да запомните нещо много важно – всяко нещо е полезно, но в определени граници. Прекаленото задаване на въпроси може да притесни и притисне събеседника ви. А особено ако вие не сте от хората, които не обичат да споделят и разказват за себе си, просто не би било честно да го изисквате.

2. Слабо ръкостискане
Случвало ли ви се е да се поздравите с някого, да посегнете към ръката му и чувството да е сякаш стискате мекотело. Е, не е приятно. Отпуснатата ръка при ръкостискане е знак за много неща:ниско самочувствие;социална тревожностнеприязън към човка, на когото подавате ръка;негативизъм и пр.Подавате ли ръката си вяло и отпуснато при ръкостискане, твърде вероятно е хората да си съставят лошо мнение за вас още от този момент.

3. Изпотяване
Макар и това да не е нещо, което може да управлявате волево, хората не го харесват. В проучване от Центъра по химически възприятия „Монел“ (Monell Chemical Senses Center) стигат до някои интересни изводи. Участници са помолени да гледат видеоклипове на жени, поставени в различни ситуации. При различните клипове учените са поднасяли три типа миризма на изследваните – пот, произведена от високо стресираща среда; същата пот, но смесена със спрей против изпотяване; и пот, продуцирана при тренировки.

Участниците накрая трябвало да посочат жените с най-ниско самочувствие и малкаа вероятност да бъдат харесани. Оказало се, че почти всички дали своя глас за дамите, които са наблюдавали докато са помирисвали от потта, произведена по време на стрес. Същата ситуация и жена, комбинирани с други аромати, оставяли у гледащите много по-позитивни впечатления.

4. Прекалено много публикации в социалните мрежи
Вероятно имате поне един приятел във Facebook, който бълва публикации на всеки час. А може би това сте самите вие? Е, време е да спрете. Непрестанните публикации разкриват твърде голяма част от живота ви, която вероятно не е обект на интерес от страна на много хора. Освен това стремежът към активност в социалните мрежи нарушава здравословното състояние на връзките, които имате. А на последно място да не забравяме – просто става досадно.

5. Ставате твърде лични твърде рано
Може би си мислите, че е хубаво още при запознанството с някой да се разкриете. Това обаче може да е нож с две остриета. Трябва да лавирате умело между нещата, които е хубаво човек да знае за вас, и твърде личните неща, които не би било хубаво да знае никой друг, освен най-близките ви.

Ако споделите за някои от тревогите си, ще се разкриете в светлината на несигурността и ниското самочувствие. Дори да искате да кажете нещо подобно, облечете думите си в ирония и сарказъм. Така ще бъдете едновременно честни, но и забавни.

Източник: framar

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини