От х:

Днес в x:

Заряд за 8 часа и сметка от 12 лева за 450 км. с кола

Изображение 1 от 5

    Около 12 лева. Толкова плаща собственикът на електромобил от най-висок клас за пътя си в двете посоки от Димитровград до София.

    Сумата е за тока, с който ще зареди колата за пробег от 463 километра.

    В Димитровград вече има възможност да го направи на две обществени места-на бул. „Димитър Благоев“ и на бул. " Раковски". Вчера там бяха инсталирани зарядни станции за електро и хибридни автомобили.

    Двете точки са възлови за автомобилния поток в града и затова точно тук е паднал изборът да бъдат поставени, обясни директорът на Дирекция „Европейски и национални програми и проекти“ в община Димитровград Диана Бончева.

    „Хората от Димитровград чакат зарядните станции от няколко месеца, още откогато обявихме, че те ще станат факт в града ни. Но имаше и технологичен период от време, който трябваше да бъде спазен-издаването на разрешителните за поставяне, осигуряването на необходимия вид електричество, да се направят и съответните маркировки“, посочи тя.

    В Димитровград има два електромобила в момента, хибридните са доста повече. Заради факта обаче, че градът е дестинация за шопинг туризъм с едно от най-големите тържища у нас на територията си, в пазарните дни, когато от цялата страна се стичат стотици търговци, електромобилите се увеличават доста. Това е още една от предпоставките, заради които градската управа е решила да постави зарядните станции.

    „Това е бъдещето и ние трябва да сме готови да отговаряме на тези търсения. Освен това, наличието вече на станции е предизвикателство повече местни хора да си купят електромобил“, казва Диана Бончева.

    Пред зарядната станцията на бул. „Димитър Благоев“ днес беше маркирано в зелено и мястото за престоя на автомобила докато той се зарежда. Как се случва това демонстрира единият от собствениците на електромобил в града. Обяснява, че предимствата са много на този вид коли. „Много по-евтино е да караш такава кола. Сумите за зареждането са несравнимо ниски с тези за всяко друго гориво, няма данъци, няма винетка, няма такси за „синя зона“.

    За да зареди автомобила за  пълния му капацитет на пробег, собственикът му трябва да го остави на станцията за около 8 часа.

    И двете зарядни съоръжения в Димитровград са с мощност 22 kW. Инсталираните станции за електромобили от този вид в Европа са над 20 хиляди.

    Времето за зареждане зависи от капацитета на акумулатора на колата. Същият автомобил от демонстрацията, на станция с мощност 53 kW ще бъде зареден до дупка само за час.

    Затова инсталирането на бързозарядни станции е предимно поръчка на големи вериги магазини и бензиностанции, монтират се и по магистралите. Зарядните станции по общините са с по-малка мощност, но целта е да се създаде още една услуга за гражданите, обяснява електроинженерът по монтажа на зарядните станции в Димитровград Тенчо Желязков.

    На бул. „Димитър Благоев“ зарядната станцията е с място за един автомобил, но тази на бул.“Раковски“ ще е с две места. Докато едната кола зарежда, другата ще пази ред, разясниха от общината.

    Красимира Славова

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Си
      сиромах
      21 -4
      16:50, 26 мар 2019
      Всички Тесла S в щатите зареждат без пари, само ние в Бг сме уникални, трябваше "Бартекс" да построят зарядната станция, щяхме да зареждаме на 1/5-а от цената.
      • +-
        +-
        24 -4
        17:04, 26 мар 2019
        Ти ми дай теслата, аз тока сам ще си го плащам.
      • Ке
        Кенанския Маймун
        6 -3
        00:06, 27 мар 2019
        Прас по главата на еколозите с гаечния ключ :))
        Тока за Теслата в САЩ е направен във
        - централи за въглища в САЩ 33%
        - Аец в сащ - 30%
        - природен газ 34% :))
    • 2
      De
      Deniss
      38 -4
      22:06, 26 мар 2019
      Това уж малък град, уж нямало хора, но все нови и нови неща прави управата за Д-град. Чисти улици, хубави паркове, пътища... А Хасково заприлича на град от Северна България- уж областен...
    • 3
      Аш
      Ашколсун на поразия
      3 -9
      00:00, 27 мар 2019
      Завиждайте,хамстери! Виж коментара
    • 4
      Ке
      Кенанския Маймун
      7 -6
      00:04, 27 мар 2019
      Промивка на мозъци за колегите говеда в Хасковския Зоопарк.
      А ето я статистиката От какво е произведена електроенергията в Гяуристана според Министерството на Енергетиката - 2015 година ...
      При тоя ток от въглища , ква екология бре говеда ?:))
      - въглища 50, 7 %
      - ядрена 34%
      - възобновяеми (биомаса) 7.5%
      -природен газ 0.7%
      - възобновяеми без ПАВЕЦ - 6.4%
      - възобновяеми за топлинна енергия 0.5%
      - нефт нефтени дистилати (заводски) 0.2%
      .....
      • Аш
        Ашколсун на поразия
        8 -5
        07:33, 27 мар 2019
        Шебек,много пишеш. Започни книга!
    • 5
      Ло
      Лоло
      7 -2
      08:53, 27 мар 2019
      Какво ти пука от какво е тока, нали ще ти излиза 10лв до София и обратно
    • 6
      Ga
      gasho-basho
      3 -3
      09:45, 27 мар 2019
      12 лева разход, но я сметнете, че батериите с всяко зарездане портенциала им намалява. например кола с 850 км пробег -нова, след 8 години средно пробега за зареждане ще едва 200 км. Сега сметнете цената от нови батерии-15000 лева
      • X
        X
        5 0
        10:38, 27 мар 2019
        Ти за 8 години ще си спестил за нови батерии споко. Пък и гаранцията на теслата е 10години и като почне да се скапва я пращате в най-близкия сервиз и магазин който е в Австрия. И да пращането до там е безплатно АКО си в гаранция. Затова който има пари да не се чуди а да си я купува.
      • Ni
        NIKO
        4 0
        12:39, 27 мар 2019
        Тя и лисицата казала, че гроздето е кисело........
    • 7
      Go
      gost
      5 0
      15:13, 29 мар 2019
      А не може ли да сложите още един контакт на колонката да зарежда и втората кола вместо да пази ред осем часа, Циганска работа, даже по-лошо- българска работа!
    Последни новини