От х:

Днес в x:

Писмата стигат с адрес до Александър Паскалев и Мамин Колю

    Писма и пратки с адрес “Александър Паскалев“ и „Мамин Колю“ ще пътуват скоро към Хасково.

    Така ще бъдат именувани две нови улици в областния град, разбира се, ако това бъде одобрено на предстоящата сесия на общинския съвет този петък.

    Предложението е на кмета на общината Добри Беливанов. Улиците са в Източната индустриална зона.

    Една от обосновките за именуването на трасетата е постъпило заявление в общината за издаване на административен адрес на поземлен имот по кадастралната карта на Хасково, който се намира в тази зона. От друга страна липсата на адреси на Изток край Хасково е било засечена и от фирмата, на която общината възложи преди време поръчка да оправи кашата в общинския център с дублирани адреси, липсващи такива, както със старите табели на улиците, които вече са с нови имена.

    На мястото, където ще бъдат именувани улиците са позиционирани складовите и производствените бази на някои от големите фирми, има и по-малки помещения за продажба на едро и дребно.

    И ако за едното предложение за име на улица -„Александър Паскалев“ е ясна логиката- тя ще бъде кръстена на първия български модерен книгоиздател, роден в Хасково. То за другото предложение-

    “Мамин Колю“ сякаш няма логично обяснение на пръв поглед.

    Кой е, какъв е този Колю и защо чак улица на негово име? Се чудят и някои от търговците по все още безимената в момента улица. Сега те получават пратките си без проблем от фирми, с които работят от години и по указания са научили точното място, но на новите доставчици им било трудно да достигнат. Така че, казват, ако си имат име улица и номер на адреса на обектите, ще им е от полза. А с предложението трасето да се казва „Мамин Колю“ се шегуват: Ще обясняваме, че се намираме вляво от Мамин Колю, например. Или при заявка: За Мамин Колю 2!

    От Архитектурата обаче обясниха, че предложеното име на улицата никак не е случайно. То е в памет на родения през 1880 г. в Хасково български революционер Никола Коев, племенник на войводата Тане Николов.

    Историческите справки сочат, че той е служил в 10-и пехотен родопски полк. Участник е в Илинденското въстание и в Балканската война. Като колоритна личност хасковлията бил сред любимците на населението в Македония и Тракия. Сред народа той е познат повече като Мамин Колю, възпят така и в песни.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    Случаен виц

    Последни новини