От х:

Днес в x:

Стрелецът в Утрехт - роденият в Турция Гьокмен Танъш

Трети заподозрян е бил арестуван след стрелбата в трамвай в холандския град Утрехт вчера, при която бяха убити трима и ранени петима души, предаде ДПА, като се позова на в. "Телеграф".

Холандският ежедневник цитира полицията. Повече подробности не бяха дадени.

Вчера бе арестуван предполагаемият стрелец - роденият в Турция Гьокмен Танъш, на 37 години. Задържан бе и втори заподозрян, но и за него не бяха дадени подробности.

Турското разузнаване разследва дали атаката в Утрехт е мотивирана от лични подбуди или от тероризъм, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в телевизионно интервю.

Мотивите му остават неизвестни, заяви на пресконференция премиерът на Холандия Марк Рюте. Около инцидента остават много въпроси и слухове, каза той.

Министърът на вътрешните работи на Холандия Ферд Граперхаус заяви за Асошиейтед прес, че е прекалено рано да се каже дали заподозреният е имал терористичен мотив, но призна, че той има криминално досие. Министърът предупреди да не се избързва с предположенията за мотивите, като заяви, че е важно независимото разследване да проучи уликите.

"Да, заподозреният е познат на министерството на правосъдието. Ттой има криминално досие. Това е всичко, което знаем. Не мога да дам повече подробности", каза министърът. Местни медии съобщиха, че срещу лицето са били повдигани различни обвинения няколко пъти през последните години - от опит за убийство до дребни кражби в Утрехт и околностите, а само преди две седмици мъжът отново бил в съда по обвинения за изнасилване на жена през 2017 г.

Знамената във всички държавни учреждения ще бъдат спуснати наполовина в знак на траур, съобщи премиерът Рюте. Ситуацията обаче няма да засегне провеждането на изборите за съвети на провинциите, планирани за 20 март.

Какво поиска бащата на заподозрения

Бащата на заподозрения за стрелбата в трамвай в Холандия мъж, роден в Турция, каза, че иска синът му да бъде "наказан", ако наистина е извършителят на нападението, предаде АФП, като се позовава на турската информационна агенция ДХА.

Ако го е направил, трябва да бъде наказан, заяви за агенция ДХА Мехмет Танъш, баща на Гьокмен Танъш. Според турските медии семейството на Гьокмен Танъш е от Йозгат в Централна Турция.

Мехмет Танъш е заявил пред агенция ДХА, че се е върнал и се е установил в Турция през 2008 г., след като се развел с жена си, която останала със сина им Гьокмен в Холандия, където са емигрирали заедно.

Мехмет Танъш се е оженил повторно и живее в окръг Кайсери в Централна Турция.

Нямам никакъв диалог, никакъв контакт с моя син от 11 години. Не сме си говорили от 2008 г., каза Мехмет Танъш пред агенцията. Той нямаше агресивно поведение. Но оттогава са минали 11 години. Какво се е случило, какво е преживял? Не знам нищо за това, добави той.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини