От х:

Днес в x:

WWW на 30 години. Сър Тим Бърнърс-Лий посочи основните заплахи за мрежата

На 30-ия рожден ден на World Wide Web, основателят и уеб изобретател Сър Тим Бърнърс-Лий размишлява за това как мрежата промени нашия свят и какво трябва да направим, за да изградим по-добра мрежа, която да обслужва цялото човечество. Фондацията призовава неговото послание да бъде споделяно с # Web30 #ForTheWeb.

Ето какво пише Сър Тим Бърнърс-Лий:

"Днес, 30 години след първоначалното ми предложение за система за управление на информацията, половината свят е онлайн. [...]

Мрежата се превърна в обществен площад, библиотека, лекарски кабинет, магазин, училище, дизайнерско студио, офис, кино, банка и много други. Разбира се, с всяка нова функция, всеки нов уебсайт, разделението между тези, които са онлайн, и тези, които не са, се увеличава, което прави още по-наложително мрежата да стане достъпна за всички."

Мрежата също така създаде възможност за измамници, даде глас на онези, които разпространяват омраза, и  улеснява всякакви престъпления, пише по-нататък основателят ѝ. Разбираемо е, че много хора се страхуват и не са сигурни дали мрежата наистина е добра сила. Но мрежата се е променила поразително през последните 30 години  поразително. Затова трябва да мислим, че интернетът, какъвто го познаваме, може да бъде променен към по-добро в следващите 30 години.

Сър Тим Бърнърс-Лий посочва три източника на дисфункция, засягащи днешната мрежа:
1. Предумишлени, злонамерени намерения, като спонсорирани от държавата хакерство и атаки, престъпно поведение и онлайн тормоз.

2. Системен дизайн, който създава извратени стимули, като например рекламните модели за приходи, които възнаграждават кликове и вирусното разпространение на дезинформация.

3. Негативните последици от доброжелателен дизайн, като възмутен и поляризиран тон и лоша онлайн култура.

Сър Лий подчертава, че първата категория е напълно недопустима и трябва да се създадат както закони, така и код, които да минимизират това поведение, "точно както винаги сме правили офлайн".  Втората категория изисква редизайн на системите по начин, който да промени стимулите. И последната категория изисква изследвания, за да се разберат съществуващите системи и да се моделират възможни нови или да се оправят тези, които вече имаме.

"Не можете просто да обвините едно правителство, една социална мрежа или човешкият дух. Опростените разкази рискуват да изчерпат енергията ни, докато преследваме симптомите на тези проблеми, вместо да се фокусираме върху техните коренни причини. За да постигнем това, трябва да се обединим като глобална уеб общност. [...]

Мрежата променя нашия свят, ние имаме отговорност да се уверим, че тя е призната за човешко право и  обществено благо. Ето защо Уеб Фондацията работи с правителства, компании и граждани за изграждането на нов Договор за Мрежата (Contract for the Web). 

Този договор стартира в Лисабон на Web Summit, обединявайки група от хора, които са съгласни, че трябва да установим ясни норми, закони и стандарти, които са в основата на мрежата." пише сър Лий, като уточнява, че нито една група не трябва да прави това самостоятелно, а правителствата, компаниите и гражданите трябва да имат общ принос. Фондацията се стреми да постигнем резултат по-късно тази година.

Правителствата трябва да преведат законите и разпоредбите за дигиталната ера. Те трябва да гарантират, че пазарите остават конкурентоспособни, иновативни и отворени. И те носят отговорност за онлайн защита на правата и свободите на хората. Имаме нужда от открити уеб шампиони в рамките на правителството - държавни служители и избрани длъжностни лица, които ще предприемат действия, когато интересите на частния сектор застрашават общественото благо и които ще се изправят срещу защитата на отворената мрежа.

Компаниите трябва да направят повече, за да гарантират, че преследването на краткосрочна печалба не е за сметка на правата на човека, демокрацията, научните факти или обществената безопасност. Платформите и продуктите трябва да бъдат проектирани с оглед на личния живот, многообразието и сигурността. [...]

И най-важното от всичко е, че гражданите трябва да държат отговорни компаниите и правителствата за поетите от тях ангажименти и да изискват (и компаниите, и правителствата) да зачитат мрежата като глобална общност на гражданите. Ако не изберем политици, които защитават свободна и отворена мрежа, ако несвършим своята част за насърчаване на конструктивни онлайн разговори, ако продължим да кликаме, за да дадем съгласие, без да изискваме спазването на нашите права, ние се отказваме от отговорността си да поставим тези въпроси приоритетнo на дневен ред на нашите правителства.

Борбата за мрежата е една от най-важните каузи на нашето време. Днес половината от света е онлайн. По-спешно от всякога е да се гарантира, че другата половина не е изоставена офлайн, и че всеки допринася за мрежа, която насърчава равенството, възможностите и творчеството. [...]

Мрежата е за всички и колективно притежаваме властта да я променим. Няма да е лесно. Но ако помечтаем малко и работим много, можем да получим мрежата, която искаме", завършва Сър Тим

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини