От х:

Днес в x:

Топ 6: Най-бруталните суперколи на изложението в Женева

    Тази година, както и всяка друга по това време очите на всички автомобилисти сочат към Женева. Настоящата 2019 обаче ще бъде запомнена като една от най-мащабните за швейцарското събитие.

    Всички комерсиални и бутикови компании имаха какво да покажат, а хиляди хора се тълпят, за да го видят, дори в този момент, докато четете това. С удоволствие ще ви разкажа всичко съвсем скоро, но сега сме се събрали, за да си говорим за една определена част от изложените машини. Хиляди конски сили, невиждани скорости и нови рекорди за цени. Това са най-забележителните суперколи досега.

    Bugatti La Voiture Noire

    Въобще няма да се бавим и започваме директно с един от гвоздеите на изложението. Причината за това не е нов, още по-мощен двигател. От Bugatti са сметнали, че същият 16-цилиндров мотор с 4 турбини и 1500 к.с., който лежи под капака на Chiron, е достатъчен и за La Voiture Noire. Новият модел обаче е уникален. В буквалния смисъл на думата, произведена е само една бройка и тя е официално най-скъпата нова кола в света.

    Уникатът вече е купен, така че съжалявам, че ви съобщавам за модела толкова късно. Все пак ще ви кажа, че цената на Bugatti La Voiture Noire е 11 милиона евро. Без ДДС.

    Причината за тази цена, разбира се, не е технологията, която бихте получили. Това нещо е произведение на изкуството. Освен това La Voiture Noire е вдъхновен от класическия Bugatti Type 57sc, от който са произведени едва четири бройки през 30-те години на миналия век. Те са направени по дизайн на самия Жан Бугати, а основни елементи от този дизайн са вложени и тук. Например лайстната, която минава по цялата дължина на колата, през средата, както и шестте ауспуха. Разбира се, изглеждат доста по-различно от тези при колите от 30-те, но вие сами можете да видите всичко в галерията тук долу:

    Koenigsegg Jesko

    Този автомобил е олицетворението на това да не спираш да подобряваш себе си. След като Koenigsegg направи рекорд за най-бърза серийна кола с Agera RS, постигайки средна скорост от 445 км/ч, шведският производител показа Jesko. Това е кола, която на теория развива 482 км/ч. Казвам на теория, защото тази скорост е постигната, чрез симулация. Все още няма локация, на която да бъде проведен реален тест, а и не са произведени гуми, които да издържат на това натоварване.

    Интересен факт около колата е, че почти цялата е произведена от карбон. И по-точно това, че карбоновите елементи са произведени изцяло от Koenigsegg, в завода на компанията. Не само това, шведите са проектирали и разработили собствена 9-степенна скоростна кутия с 6 съединителя, специално за Jesko.

    По-важният факт е, че тук няма да се толерират новите хибридни технологии. В задната част на автомобила е разположен 5.0-литров V8 двигател с две турбини и 1600 к.с. От Koenigsegg предупреждават, че ако шофирате със стандартен 95-октанов бензин, двигателят ще произвежда едва 1200 к.с. Въпреки че аз не виждам кой ще си купи Koenigsegg и няма да ползва високооктаново гориво, все пак е добре да се знае.

    Ако се чудите защо за такава специална кола е избрано не особено гръмкото име Jesko, сега ще ви отговоря. Йеско е името на бащата на създателя на компанията, Кристиан фон Кьонигсег. Кристиан неведнъж е споделял, че баща му е основният човек, който го е подкрепял по всички възможни начини по време на създаването и развитието на компанията. А този страхотен автомобил изглежда като идеалния начин за отдаване на почит.

    Aston Martin Vanquish Vision

    Ето го и новия Vanquish! Всъщност това е концептуален модел, но е дяволски близо до серийната версия, която ще видим. Неговата цел е да затвърди позицията на Aston Martin в този клас суперколи и да покаже, че английският производител няма да се откаже от битката с Ferrari и McLaren.

    Aston Martin Vanquish Vision има хибриден V6 двигател с две турбини. По-подробни детайли не са ни известни, но това, което знаем, е, че не би трябвало цената му да надхвърля 300 000 евро.

    Колата ще е страшно бърза, в това няма съмнение. Но и няма да изневери на това, което Aston Martin прави най-добре - да създава изключително елегантни автомобили. Освен цялостната линия, която следва дизайнът на автомобила, разгледайте детайлите. Карбоновите елементи, включително масивното предно крило, огромните графитени джанти и камерите, които заменят страничните огледала. Фантастични са!

    Ferrari F8 Tributo

    Това е новото Ferrari, което е директен наследник на 488 GTB. Казва се F8 Tributo и се задвижва от 3.9-литров V8 битурбо мотор, същия като този в 488 Pista. Този шедьовър възпроизвежда 710 к.с., точно толкова, колкото има и при McLaren 720S. Тази мощност е достатъчна за ускорение 0-100км/ч за 2.9 секунди. Отново абсолютно идентична стойност стои под този показател и при 720S от McLaren. Учудени ли сте?

    Ferrari F8 Tributo съчетава мотиви от дизайна на класическите модели на компанията от близкото минало с допълнения от модерните хипермашини на италианската компания. Очаква се това да бъде най-търсеният модел на Ferrari, когато излезе на пазара в началото на 2020 година.

    Mercedes-AMG GT R Roadster

    Както вече сте се досетили, това е лимитирана серия на върховия спортен модел на марката. Кабриолетите ще бъдат 750 на брой и ще съдържат всички суперпроизводителни части на купе версията, плюс нови, по-леки джанти. Докато говорим за джантите, ще кажа, че те са 19-инчови на предните колела и 20-инчови на задните.

    Двигателят е познатият 4.0-литров V8, който използва 7-степенна автоматична трансмисия, за да изпрати своите 575 к.с. към задните колела. Цената на един автомобил от специалната серия е около 180 000 евро.

    Ginetta Akula

    След няколко "по-обикновени" суперколи се връщаме към извънземните произведения. Това е Ginetta Akula, която обединява традициите на английската компания в цивилните автомобили и постиженията ѝ при спортните машини. Дори на щанда на Ginetta в Женева Akula стои между Ginetta G10 от 60-те години и новия LMP1 прототип, който е предназначен за състезания от WEC.

    Под капака на Akula ще открием атмосферен V8 мотор с обем от 6000 куб.см и мощност от 600 к.с. Въртящият момент е 702 Nm, но по-интересните цифри са в килограми. Съотношението мощност-тегло е 552 к.с. за 1 тон, което означава, че с карбоновото си шаси колата тежи 1150 кг. Впечатляващо, нали? Освен това аеродинамичните елементи генерират 376 кг сила на притискане към земята при 160 км/ч. Е, опитът в LMP1 си казва думата, а тези футуристични спойлери и дифузьори не са там само за красота.

    През следващата година ще бъдат произведени 20 бройки от Ginetta Akula. 12 от тях вече са продадени, така че ако имате заделени 400 000 евро, побързайте. Няма да съжалявате.

    Женева 2019 завинаги в историята

    Това бяха най-интересните експонати на тазгодишното шоу в Женева. Аз отдавна не съм бил толкова приятно изненадан от автомобилно изложение. Изпълнено е с новости, дългоочаквани премиери, а също и цветни препратки към класическата машина, наречена автомобил, която толкова обичаме. И мисля, че каквото и друго да напиша в заключение, би било излишно. Ех, в какъв луд свят живеем!

    Източник: hicomm.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини