От х:

Днес в x:

Ново лекарство блокира повечето видове грип

Сезонът на грипа още не е отминал в Северното полукълбо, но както много от нас откриват, сезонните ваксини за грип не винаги осигуряват пълна защита, тъй като трудно може да се предвиди кой щам на грипа ще се появи.

Изследователи обявиха наскоро, че са разработили експериментално хапче, което предпазва мишки от широк спектър грипни вируси.

Ако медикаментът сработи и при хората, може да доведе до разработването на средство за борба с една от най-смъртоносните инфекции, пред които е изправено човечеството, съобщава Science.

Грипът убива около 650 000 души годишно, а боледуват много повече - и дори да си направите противогрипната ваксина, все пак може да хванете грипния щам, от който тя не ви предпазва.

Новото експериментално лечение би могло да осигури широка защита срещу много щамове на грипа, дори при нива на инфекция, които в момента са смъртоносни.

Все още не е тествано върху хора, но е възможно новата молекула да е дългоочакваното лекарство за грипа.

Антитела

Новата статия в списание Nature описва лечението като имитиращо начина, по който организмът използва естествените антитела за борба с вирусите.

"Ако ми бяхте казали преди 10 години, че ще имаме малка молекула, която би могла да направи това, щях да съм много изненадан", заяви Иън Уилсън (Ian Wilson), биолог в Scripps Research Institute и съавтор на изследването, в интервю с NPR. "Това е доказателство за принципа, че малките, управляеми лекарства могат да се държат като естествените мощни антитела."

Обикновено, антителата са насочени към определен щам на грипа. Но през 2008 г. изследователите откриха клас от така наречените широко неутрализиращи антитела (bnAbs) при хората, които могат да се свържат и да деактивират много грипни щамове едновременно. Подробни проучвания на един от най-добрите от тези bnAbs, наречени CR6261, показват, че те се свързват със стволовата част на хемаглутинина (HA) протеин на повърхността на вируса. Тази част от протеина е почти идентична при многобройни грипни щамове и е от съществено значение, за да позволи на вируса да се слее с мембраните на клетките, които заразява.

Единствените пациенти, които са приели новото лекарство досега, са лабораторните мишки. Но дори когато мишките са били изложени на смъртоносни нива на грип, 100% от лекуваните с новия медикамент са оцелели.

През 2011 и 2012 г. изследователи, водени от Уилсън и Дейвид Бейкър (Wilson and David Baker) от Университета на Вашингтон в Сиатъл, използват техники за компютърно проектиране, за да създадат много по-малък протеин, наречен HB80.4, който се свързва със ствола на вирусния протеин HA и блокира вирусното сливане. Но протеините обикновено не работят като перорални лекарства, защото храносмилателните ензими ги разграждат в стомаха.

Сега Уилсън, Мария ван Донген (Maria van Dongen), експерт по откриване на лекарства в фармацевтичните компании Johnson & Johnson в Лайден, Холандия, и техните колеги използват предишното откритие на HB80.4, за да открият малки молекули, които правят същото.

Ван Донген и нейният екип успяват да създадат JNJ4796, молекула, която не само се свързва по-добре от HB80.4 с вдлъбнатините на ствола на НА, но има подобрени свойства за действие като лекарство, като повишена разтворимост в кръвта.

Екипът на Ван Донген показа, че бъдещото лекарство блокира група от вируси на грипа от заразяване на миши и човешки клетки в петриево блюдо. Проучванията върху мишки, на които е даденo лекарството, показа, че e предотвратило болестта дори след като са били изложени на смъртоносни дози от многобройни щамове на грипа, съобщават учените в Science.

Ако лекарството се окаже безопасно и ефективно при хората, то ще се присъедини към двата одобрени перорални медикамента - озелтамивир и занамивир (това са непатентованите наименования, срещат се като Тамифлу, Реленца) - които могат да помогнат в борбата с грипа. За разлика от JNJ4796, който блокира навлизането на вируси в клетките, одобрените лекарства блокират разпространението на вирусите, след като вече има заразени клетки. Но вирусите вече показват признаци на развитие на резистентност към настоящите лекарства.

Обещаващото ново лечение е ефективно и при лечение на човешки белодробни клетки, което потенциално проправяйки пътя към клинични изпитания върху хора.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини