От х:

Днес в x:

Главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа иска засилена отбрана в Черно море

Главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, американският генерал Къртис Скапароти, иска да засили отбраната на Украйна срещу "агресивните действия" на Русия. Генерал Скапароти каза това по време на изслушване в комисия в американския Сенат.

Миналата година САЩ продадоха преносими противотанкови ракетни комплекси "Джавелин" на Украйна, но "има други системи, снайперски пушки, боеприпаси", които САЩ биха могли да доставят на украинската армия.

"Трябва може би да се помисли и за Керченския проток и може би да се предвиди също морска отбрана в бъдеще", добави американският генерал, визирайки задържането на украински бойни кораби от Русия в Азовско море в края на миналата година.

Пет години след анексирането на Крим от Русия, Москва не спазва ангажиментите си по Минските споразумения, подписани през 2015 г. за възстановяване на мира, припомни генерал Скапароти. Той отбеляза също, че "Русия продължава да въоръжава антиправителствени сили в Украйна, да ги обучава, да се опира на тях и да воюва на тяхна страна".

Скарапоти каза също, че се планира в Европа за постоянно да бъдат разположени американски изтребители-бомбардировачи от пето поколение F-22 и F-35.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини