От х:

Днес в x:

Вълка от София чака екстрадация. Измама за над €100 млн., свързана с България

Международна банда за киберпрестъпления, спечелила 9-цифрена сума в евро, бе разбита при съвместна акция на австрийските, българските и чешките разследващи, съобщи АФП, като се позова на съобщение на полицията във Виена.

Бандата е използвала различни интернет сайтове, в които обяснявала, че търгува с криптовалути, както и бинарни опции. При тях има два варианта - например при залог от 100 долара, че курсът на еврото ще се повиши, печелиш още 75. Ако обаче цената падне, губиш парите си. Жертвите на групата винаги губели.

По-късно стана ясно, че за лидер на групата е задържан израелецът Гал Барак. Той е бил арестуван в София и чака екстрадиция. В публикация на разследващия сайт Fintelegram.news Барак е описан като Вълка от София.

Израелецът Гал Барак управлява Европейския клон на организацията за кибер престъпления с главен щаб в София. България е страна членка на ЕС, следователно български компании могат да оперират на територията на останалите държави в ЕС, чрез паспортизирането на европейски регулации. Чрез близката си приятелка и доверено лице - Марина Андреева, която се предполага, че е и главен финансов директор в неговата мрежа, Барак се разпорежда с обширна мрежа от компании и хора. Дейността на Гал Барак в бинарните опции се разраства неимоверно. Чрез множество сайтове за бинарни опции, като SafeMarkets и OptionstarsGlobal, той е измамил хиляди инвеститори в ЕС. Според информацията на Fintelegram, повече от 100 000 инвеститора са били измамени и са загубили над 200 млн долара.

Според изданието на още по-високо ниво в организацията е израелецът Гери Шалон. Той е излежавал присъда за киберпрестъпления в САЩ, а днес е на свобода.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини