От х:

Днес в x:

Британският парламент обвини Фейсбук с умишлена злоупотреба с лични данни

Британска парламентарна комисия публикува доклад за фалшивите новини и дезинформацията в социалните медии. В него дитректно се обвинява компанията Фейсбук в умишлено нарушаване на законите за поверителност на личните данни и борбата с антиконкурентните практики във Великобритания. Докладът излиза след 18-месечно разследване. Той призовава за по-голям надзор върху социалните медии

Според парламентарната медийна комисия, изготвила доклада, социалните медии би трябвало да следват задължителен етичен кодекс. Неговото спазване да се наблюдава от независим регулаторен орган, предлагат закодателите, за да има по-добър контрол върху вредното или незаконно съдържание.

Докладът конкретно визира Фейсбук, чиято структура според него изглежда е замислена така, че да "скрива осъзнаването и отговорността за конкретни решения".

"Очевидно е, че Фейсбук умишлено и съзнателно е нарушил законите за поверителността на личните данни и борбата с антиконкурентните практики", се казва в доклада.

Изпълнителният директор на социалната мрежа Марк Зукърбър е обвинен също в неуважение към британския парламент за отказа на многобройните покани да се яви пред медийната комисия.

През декември комисията публикува много документи, представящи доказателства, че Фейсбук е използвала огромното количество потребителски данни, с което разполага, като конкурентно оръжие. Често целта е била да бъдат държани потребителите в неведение.

Фейсбук и други интернет компании са обект на критики, заради бездействието им по отношение на злоупотребата с техните платформи от групи, опитващи се да оказват влияние на избори.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини