От х:

Днес в x:

15 °C

Ново оптично устройство ще търси растителност на отдалечени планети

Нов оптичен инструмент, засичащ растителни организми от километри разстояние, благодарение на уникалния начин, по който растенията отразяват светлина, един ден ще ни помогне да открием живот отвъд пределите на планетата, твърди новопроведено изследване.

Работното прототипно устройство, наречено спектрополяриметър TreePol – е резултат от дългогодишни изследвания на холандския биолог Лукас Пати от Унисверситета Vrije в Амстердам. Ако най-дивите му фантазии станат реалност, кръгово поляризираната светлина, в крайна сметка ще ни помогне да открием извънземен живот.

Пати описва как явлението хиралност в биологичните системи засяга начина, по който те отразяват светлина. Резултатът е частична кръгова поляризация на светлината, което “съвсем ясно издава наличието на биоотпечатък”.

Изследването върху тези биомаркери, което Пати стартирал през 2015, започнало с инструменти, способни да засекат въртенето на отразена от листата светлина в лабораторни условия – включително бръшлян и фикус.

В по-нататъшни изследвания, ученият изпробвал спектрополяриметъра TreePol навън, поставяйки устройството на покрива, за да установи дали ще успее да засече тревата от близкото футболно игрище.

За негова изненада, нямало сигнало, но това не означавало, че устройството не работи.

“Отидох на място да проверя какво се случва, и се оказа, че тревата е изкуствена”, казва Пати.

Изкуствената трева не проявява хомохиралност на молекулярно ниво, и не произвежда сигнали, които спектрополяриметърът TreePol се опитва да засече.

Методът работи с живата трева, устройството на Пати успяло да идентифицира сигнал от кръгово поляризирана светлина от разстояние няколко километра.

Колкото и странно да звучи, учените търсещи следи от живот са разработвали подобни системи и преди.

Според Пати тази техника някой ден ще помогне не изследователите да наблюдават земеделските култури от самолет или сателит, но не само това:

“В контекста на астробиологията, кръговата поларизация на биомолекули е мощен биоотпечатък. В сравнение с други биосигнатури на повърхността, тук липсват доловими сигнали от абиотична материя”, казва Пати.

Предстои още много работа, но по принцип техниката се възприема като важен крайъгълен камък в сферата на астробиологията.

Резултатите подчертават значимостта на кръговата поляризация и като средство за дистанционно засичане на извънземен живот, и като ценно средство за наблюдение на рестителността тук на Земята.

Като следваща стъпка от изследването, резултатите ще бъдат приложени към екзопланетарни модели с реалистични компоненти - различни повърхности и облаци.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
22 окт 2019
Последни новини