От х:

Днес в x:

16 °C

Ново оптично устройство ще търси растителност на отдалечени планети

Нов оптичен инструмент, засичащ растителни организми от километри разстояние, благодарение на уникалния начин, по който растенията отразяват светлина, един ден ще ни помогне да открием живот отвъд пределите на планетата, твърди новопроведено изследване.

Работното прототипно устройство, наречено спектрополяриметър TreePol – е резултат от дългогодишни изследвания на холандския биолог Лукас Пати от Унисверситета Vrije в Амстердам. Ако най-дивите му фантазии станат реалност, кръгово поляризираната светлина, в крайна сметка ще ни помогне да открием извънземен живот.

Пати описва как явлението хиралност в биологичните системи засяга начина, по който те отразяват светлина. Резултатът е частична кръгова поляризация на светлината, което “съвсем ясно издава наличието на биоотпечатък”.

Изследването върху тези биомаркери, което Пати стартирал през 2015, започнало с инструменти, способни да засекат въртенето на отразена от листата светлина в лабораторни условия – включително бръшлян и фикус.

В по-нататъшни изследвания, ученият изпробвал спектрополяриметъра TreePol навън, поставяйки устройството на покрива, за да установи дали ще успее да засече тревата от близкото футболно игрище.

За негова изненада, нямало сигнало, но това не означавало, че устройството не работи.

“Отидох на място да проверя какво се случва, и се оказа, че тревата е изкуствена”, казва Пати.

Изкуствената трева не проявява хомохиралност на молекулярно ниво, и не произвежда сигнали, които спектрополяриметърът TreePol се опитва да засече.

Методът работи с живата трева, устройството на Пати успяло да идентифицира сигнал от кръгово поляризирана светлина от разстояние няколко километра.

Колкото и странно да звучи, учените търсещи следи от живот са разработвали подобни системи и преди.

Според Пати тази техника някой ден ще помогне не изследователите да наблюдават земеделските култури от самолет или сателит, но не само това:

“В контекста на астробиологията, кръговата поларизация на биомолекули е мощен биоотпечатък. В сравнение с други биосигнатури на повърхността, тук липсват доловими сигнали от абиотична материя”, казва Пати.

Предстои още много работа, но по принцип техниката се възприема като важен крайъгълен камък в сферата на астробиологията.

Резултатите подчертават значимостта на кръговата поляризация и като средство за дистанционно засичане на извънземен живот, и като ценно средство за наблюдение на рестителността тук на Земята.

Като следваща стъпка от изследването, резултатите ще бъдат приложени към екзопланетарни модели с реалистични компоненти - различни повърхности и облаци.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
27 май 2020
Последни новини