От х:

Днес в x:

34 °C

Гените определят качеството на брака

Качеството на брака може да бъде повлияно от нашите гени. Това твърди ново изследване на Университета Бингамтън в Ню Йорк.

Изследователски екип, ръководен от професора по психология Ричард Матсън (Richard Mattson) проучва дали различните генотипове (възможните генетични комбинации) на рецепторния ген за окситоцина (Oxytocin Receptor gene - OXTR) повлияват на начина, по който съпрузите се подкрепят, което е ключов фактор за общото качество на брака. Изследван е именно OXTR, защото е свързан с регулацията и освобождаването на окситоцин, хормон, свързан с любовта и привързаността. Окситоцинът се оказва свързан и със социалните способности, и в широки граници със социалното поведение. 

"Предишни проучвания подсказват, че качеството на брака, поне частично е повлияно от генетични фактори и че окситоцинът може да е свързан със социалната подкрепа, която е критичен аспект от интимните връзки", казва Матсън. "Въпреки това, ние сме първите, които показват доказателство, че вариации в специфични гени, свързани с функциите на окситоцина, влияят върху цялостното качество на брака, отчасти защото отговарят за това как партньорите оказват и получават подкрепа помежду си."

Научният екип от Бингамтън, включващ Матю Д. Джонсън (Matthew D. Johnson) и Никол Камерън (Nicole Cameron) изследва 79 двойки. Всеки участник питан индивидуално да посочи своя най-голям личен проблем, който не е свързан с партньора или семейството му (например проблем в работата). Избраните въпроси са обсъждани 10 минути, записани и след това са разпределени, според това как всеки от партньорите е оказал и получил подкрепа. Двойките отговарят и поотделно на няколко въпросника, включително за оценка на качеството на подкрепата през първата част, а в края на сесията дават и проби слюнка за анализ на гените.

Откритията на екипа подчертават, че определени гени могат да повлияят на качеството на брака, въздействайки върху важни процеси в отношенията, но този контекст се обособява, когато специфични генотипи допринасят повече или по-малко за брака.

"Открихме, че вариации в две определени секвенции от OXTR влияят на наблюдаваното поведение както при съпрузите, така и при съпругите и тези разлики в поведението в двойките оказват малък, но наслагващ се ефект на цялостната оценка на подкрепата и оттам на качетсвото на брака като цяло.", казва Матсън. "Въпреки това, най-основна за качеството на брака и за двамата партньори се оказа генотипна вариация при съпрузите на специфично място в OXTR. Съпрузите с този конкретен генотип, който други проучвания свързват с проява на социални дефицити, са били по-недоволни от подкрепата, която са получили. Това недоволство от подкрепата, оказвана от съпругите им също се свързва с по-голямо недоволство от брака."

Учените се надяват, че техните резултати ще дадат основата за повторни и допълнителни изследвания на OXTR като важен фактор при функционирането на брака, както и ще подпомогнат по-широки изследвания на ролята на генетичните фактори в междуличностните процеси, важни за цялостното качество на брака.

"Когато става дума за брака, гените имат значение, защото съотвестват на това, което сме ние като личности и личностните характеристики могат да повлияят на брака.", казва Матсън. "Нашите резултати са първите, които описват набор от генетични и поведенчески механизми като един възможен начин гените да въздействат върху брака. Освен това допринесохме за осъзнаването на факта, че проявата на генотипните вариации се различава много, в зависимост от контекста." 

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
02 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
02 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
02 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
02 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
02 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
02 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
02 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
02 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
02 юли 2020
Последни новини