От х:

Днес в x:

14 °C

Чешкият премиер милионер разследван от ЕК за конфликт на интереси

Чешкият премиер милионер Андрей Бабиш, вторият най-богат човек в страната си, може да стане първият европейски политик, засегнат от новата европейска процедура срещу конфликта на интереси.

Бабиш все още е собственик на конгломерата "Агроферт" с дейност в химическата индустрия, хранително-вкусовата промишленост и медиите), според подновените обвинения срещу него. Конгломератът е бил прехвърлен формално от премиера на доверителни фондове в съответствие със законовите изисквания. Но процедура, начало на която поставят миналата година антикорупционната организация "Трансперънси интернешънъл" и от опозиционната Партия на пиратите, подновява обвиненията.

"Агроферт" получава средства от европейски фондове, от чешки фондове и изпълнява обществени поръчки. Бабиш е в конфликт на интереси във всички тези операции и те трябва да бъдат преустановени", казва ръководителят на чешкия клон на "Трансперънси интернешънъл" Давид Ондрачка пред FP.

Премиерът вече е обект на разследване за предполагаемо незаконно получаване на европейски субсидии, свързано с хотелския му комплекс "Щъркелово гнездо". Бабиш отхвърли всички обвинения и заяви, че това е "клеветническа кампания" на политическите му опоненти.

"Трансперънси интернешънъл" и Партията на пиратите са отправили питане до Европейската комисия дали "Агроферт" има право да получава европейски средства, ако Бабиш продължава де факто да контролира компанията. Те са подали и жалба в кметството на Черношице, недалеч от Прага, където е постоянният адрес на Бабиш, с твърдението, че той нарушава чешкия закон за конфликтите на интереси в качеството си на собственик на медии. 

Отговорът на юристи на ЕС в станал достояние на обществеността документ е, че правителствени служители нямат право да се ползват от субсидиите на ЕС, предназначени за обществата, които управляват.

Комисията е спряла субсидиите за "Агрофорт". Нейни експерти извършват одит на въпросните компании. Окончателното решение на Комисията се очаква през април. Тя ще провери и субсидиите, предоставени на чешката компания от 2014 г., в който период Бабиш бе финансов министър в правителство начело със социалдемократите.

"Трансперънси интернешънъл" използва и данните, намерени в регистрите за действителна собственост, въведени миналата година от ЕС, за да се бори срещу прането на пари. Терминът "действителна собственост" се отнася за хора, които имат права върху капитали, въпреки че капиталите юридически принадлежат на другиго.

Според Ондрачка "можем да кажем, че ЕС съфинансира един олигарх, който печели поредица от избори в страна членка".

Това е първият голям случай след влизането в сила на директивата, въвела по-строги правила за конфликтите на интереси, коментира независимият политически анализатор Иржи Пехе.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
31 мар 2020
Последни новини