От х:

Днес в x:

31 °C

Промени в таксите на специализанти в здравеопазването, държавата поема определени специалности

Държавата ще субсидира болниците, в които се обучават специализанти. Налагат се и промени в таксите за специализантите - таксите за теоретичното образование се намаляват до размера от 2017 г., а таксата за практическо обучение на специализанти по дентална медицина се увеличава на 460 лева. Това е предвидено в проекта за промени в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, който беше публикуван за обществено обсъждане днес. 

Здравното министерство ще субсидира болниците, в които се обучават специализанти, когато има недостиг на специалисти в определени специалности. Така средствата за осигуряване на специалисти ще идва от бюджета, а не от лечебните заведения, се предвижда в проекта.

Болниците, получили държавна субсидия, ще са длъжни да назначат специализанта след придобиването на специалност за същия срок, за който са получавали субсидия. Това ще важи за всички специализанти с изключение на тези по Обща медицина, които ще са длъжни да започнат работа като лични лекари в страната, а не в съответната болница.

Ако лечебното заведение или специализантът не изпълнят това задължение, ще връщат средствата.

Субсидията ще е в размер на минималния месечен осигурителен доход за съответната икономическа група и група професии, който се определя със Закона за бюджета на ДОО. Субсидията за обучение на специализанти по Обща медицина ще е в размер 1,3 пъти минималния месечен осигурителен доход (за 2019 г. – 668 лв. при размер за болничните бази за обучение – 987 лв.).

В проектонаредбата е записано още, че болниците ще са длъжни да провеждат конкурс за специализанти. В момента те могат да назначават специализанти и без конкурс, което поражда опасения за субективизъм, се обяснява още в мотивите на здравното министерство. 

Предвижда се също така специализантите по Обща медицина да могат да получават заплата по време на специализацията си – те ще бъдат назначавани не със заповед на ректора, както е сега, а на срочен трудов договор, както е при другите специалности. Така според министерството може специалността да стане по-привлекателна, което е необходимо, като се има предвид липсата на кадри. Заплатите им ще се покриват от субсидията на здравното министерство към обучителните бази и няма да е за сметка на лечебното заведение, се уточнява в проектонаредбата.

В проекта на наредба е предвидено още на специализантите да могат да се отпускат стипендии със средства от европейски проекти и програми или друг източник.

Ако докато работят в базата за обучение медиците с придобита специалност искат да специализират по втора или следваща специалност, те ще могат да правят това вече с договор за повишаване на квалификацията.

Предвижда се и увеличаване на максималния размер на таксата за практическо обучение на специализантите по дентална медицина – от 50% от минималната работна заплата, което в момента е 280 лева, на 460 лева, като в тази такса ще се включват разходите за консумативи, ако се осигуряват от базата за обучение. Така максималният размер на таксите за обучение за една година за тях ще е вече 5520 лева.

Освен това се предлага таксите за теоретично обучение на всички специализанти и таксата за практическо обучение на специализантите по неклинични и военномедицински специалности да не са обвързани с минималната работна заплата, както е в момента. Сега таксата е 50% от минималната работна заплата, но според министерството това обвързване е ненужно, тъй като в последните години минималната работна заплата се увеличава, което съответно води и до увеличение на таксите, без това да е необходимо. Новата такса ще е в размер 230 лева – 50% от минималната работна заплата за 2017 г. Така максималният размер на таксите за една година ще е 2760 лева.

Разширява се и кръгът на хората, които могат да придобиват специалностите Физиология, Медицинска сестра за социални дейности (която се преименува на Клинична социална работа) и Обществено здравеопазване.

Предвидени са и промени, които ще позволят на завършилите специализанти да се явят на държавен изпит на първата възможна сесия и така няма да им се налага да чакат по 7-8 месеца, както е в момента.

За улеснение на специализантите се предвижда всички свободни длъжности за специализанти в страната да бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Оттам уточняват, че всички необходими финансови средства за осъществяване на промените са предвидени в бюджета на ведомството и са в рамките на тригодишната бюджетна прогноза. 

Срокът за обществено обсъждане на проекта е до 1 март. 

Идеята е с промените да се решат редица проблеми, които възникват при обучението на специализанти, а целта е да се привличат повече кадри, особено към специалности, в които липсата е голяма. Тази Наредба е очаквана, защото тя ще реши и въпроси, свързани с договорите, с начина на провеждане на конкурсите за кандидат-специализантите, както и други проблеми, които години наред са пренебрегвани, коментира преди дни здравният министър Кирил Ананиев.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
04 юли 2020
Последни новини