От х:

Днес в x:

11 °C

Промени в таксите на специализанти в здравеопазването, държавата поема определени специалности

Държавата ще субсидира болниците, в които се обучават специализанти. Налагат се и промени в таксите за специализантите - таксите за теоретичното образование се намаляват до размера от 2017 г., а таксата за практическо обучение на специализанти по дентална медицина се увеличава на 460 лева. Това е предвидено в проекта за промени в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, който беше публикуван за обществено обсъждане днес. 

Здравното министерство ще субсидира болниците, в които се обучават специализанти, когато има недостиг на специалисти в определени специалности. Така средствата за осигуряване на специалисти ще идва от бюджета, а не от лечебните заведения, се предвижда в проекта.

Болниците, получили държавна субсидия, ще са длъжни да назначат специализанта след придобиването на специалност за същия срок, за който са получавали субсидия. Това ще важи за всички специализанти с изключение на тези по Обща медицина, които ще са длъжни да започнат работа като лични лекари в страната, а не в съответната болница.

Ако лечебното заведение или специализантът не изпълнят това задължение, ще връщат средствата.

Субсидията ще е в размер на минималния месечен осигурителен доход за съответната икономическа група и група професии, който се определя със Закона за бюджета на ДОО. Субсидията за обучение на специализанти по Обща медицина ще е в размер 1,3 пъти минималния месечен осигурителен доход (за 2019 г. – 668 лв. при размер за болничните бази за обучение – 987 лв.).

В проектонаредбата е записано още, че болниците ще са длъжни да провеждат конкурс за специализанти. В момента те могат да назначават специализанти и без конкурс, което поражда опасения за субективизъм, се обяснява още в мотивите на здравното министерство. 

Предвижда се също така специализантите по Обща медицина да могат да получават заплата по време на специализацията си – те ще бъдат назначавани не със заповед на ректора, както е сега, а на срочен трудов договор, както е при другите специалности. Така според министерството може специалността да стане по-привлекателна, което е необходимо, като се има предвид липсата на кадри. Заплатите им ще се покриват от субсидията на здравното министерство към обучителните бази и няма да е за сметка на лечебното заведение, се уточнява в проектонаредбата.

В проекта на наредба е предвидено още на специализантите да могат да се отпускат стипендии със средства от европейски проекти и програми или друг източник.

Ако докато работят в базата за обучение медиците с придобита специалност искат да специализират по втора или следваща специалност, те ще могат да правят това вече с договор за повишаване на квалификацията.

Предвижда се и увеличаване на максималния размер на таксата за практическо обучение на специализантите по дентална медицина – от 50% от минималната работна заплата, което в момента е 280 лева, на 460 лева, като в тази такса ще се включват разходите за консумативи, ако се осигуряват от базата за обучение. Така максималният размер на таксите за обучение за една година за тях ще е вече 5520 лева.

Освен това се предлага таксите за теоретично обучение на всички специализанти и таксата за практическо обучение на специализантите по неклинични и военномедицински специалности да не са обвързани с минималната работна заплата, както е в момента. Сега таксата е 50% от минималната работна заплата, но според министерството това обвързване е ненужно, тъй като в последните години минималната работна заплата се увеличава, което съответно води и до увеличение на таксите, без това да е необходимо. Новата такса ще е в размер 230 лева – 50% от минималната работна заплата за 2017 г. Така максималният размер на таксите за една година ще е 2760 лева.

Разширява се и кръгът на хората, които могат да придобиват специалностите Физиология, Медицинска сестра за социални дейности (която се преименува на Клинична социална работа) и Обществено здравеопазване.

Предвидени са и промени, които ще позволят на завършилите специализанти да се явят на държавен изпит на първата възможна сесия и така няма да им се налага да чакат по 7-8 месеца, както е в момента.

За улеснение на специализантите се предвижда всички свободни длъжности за специализанти в страната да бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Оттам уточняват, че всички необходими финансови средства за осъществяване на промените са предвидени в бюджета на ведомството и са в рамките на тригодишната бюджетна прогноза. 

Срокът за обществено обсъждане на проекта е до 1 март. 

Идеята е с промените да се решат редица проблеми, които възникват при обучението на специализанти, а целта е да се привличат повече кадри, особено към специалности, в които липсата е голяма. Тази Наредба е очаквана, защото тя ще реши и въпроси, свързани с договорите, с начина на провеждане на конкурсите за кандидат-специализантите, както и други проблеми, които години наред са пренебрегвани, коментира преди дни здравният министър Кирил Ананиев.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини