От х:

Днес в x:

16 °C

Промени в таксите на специализанти в здравеопазването, държавата поема определени специалности

Държавата ще субсидира болниците, в които се обучават специализанти. Налагат се и промени в таксите за специализантите - таксите за теоретичното образование се намаляват до размера от 2017 г., а таксата за практическо обучение на специализанти по дентална медицина се увеличава на 460 лева. Това е предвидено в проекта за промени в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, който беше публикуван за обществено обсъждане днес. 

Здравното министерство ще субсидира болниците, в които се обучават специализанти, когато има недостиг на специалисти в определени специалности. Така средствата за осигуряване на специалисти ще идва от бюджета, а не от лечебните заведения, се предвижда в проекта.

Болниците, получили държавна субсидия, ще са длъжни да назначат специализанта след придобиването на специалност за същия срок, за който са получавали субсидия. Това ще важи за всички специализанти с изключение на тези по Обща медицина, които ще са длъжни да започнат работа като лични лекари в страната, а не в съответната болница.

Ако лечебното заведение или специализантът не изпълнят това задължение, ще връщат средствата.

Субсидията ще е в размер на минималния месечен осигурителен доход за съответната икономическа група и група професии, който се определя със Закона за бюджета на ДОО. Субсидията за обучение на специализанти по Обща медицина ще е в размер 1,3 пъти минималния месечен осигурителен доход (за 2019 г. – 668 лв. при размер за болничните бази за обучение – 987 лв.).

В проектонаредбата е записано още, че болниците ще са длъжни да провеждат конкурс за специализанти. В момента те могат да назначават специализанти и без конкурс, което поражда опасения за субективизъм, се обяснява още в мотивите на здравното министерство. 

Предвижда се също така специализантите по Обща медицина да могат да получават заплата по време на специализацията си – те ще бъдат назначавани не със заповед на ректора, както е сега, а на срочен трудов договор, както е при другите специалности. Така според министерството може специалността да стане по-привлекателна, което е необходимо, като се има предвид липсата на кадри. Заплатите им ще се покриват от субсидията на здравното министерство към обучителните бази и няма да е за сметка на лечебното заведение, се уточнява в проектонаредбата.

В проекта на наредба е предвидено още на специализантите да могат да се отпускат стипендии със средства от европейски проекти и програми или друг източник.

Ако докато работят в базата за обучение медиците с придобита специалност искат да специализират по втора или следваща специалност, те ще могат да правят това вече с договор за повишаване на квалификацията.

Предвижда се и увеличаване на максималния размер на таксата за практическо обучение на специализантите по дентална медицина – от 50% от минималната работна заплата, което в момента е 280 лева, на 460 лева, като в тази такса ще се включват разходите за консумативи, ако се осигуряват от базата за обучение. Така максималният размер на таксите за обучение за една година за тях ще е вече 5520 лева.

Освен това се предлага таксите за теоретично обучение на всички специализанти и таксата за практическо обучение на специализантите по неклинични и военномедицински специалности да не са обвързани с минималната работна заплата, както е в момента. Сега таксата е 50% от минималната работна заплата, но според министерството това обвързване е ненужно, тъй като в последните години минималната работна заплата се увеличава, което съответно води и до увеличение на таксите, без това да е необходимо. Новата такса ще е в размер 230 лева – 50% от минималната работна заплата за 2017 г. Така максималният размер на таксите за една година ще е 2760 лева.

Разширява се и кръгът на хората, които могат да придобиват специалностите Физиология, Медицинска сестра за социални дейности (която се преименува на Клинична социална работа) и Обществено здравеопазване.

Предвидени са и промени, които ще позволят на завършилите специализанти да се явят на държавен изпит на първата възможна сесия и така няма да им се налага да чакат по 7-8 месеца, както е в момента.

За улеснение на специализантите се предвижда всички свободни длъжности за специализанти в страната да бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Оттам уточняват, че всички необходими финансови средства за осъществяване на промените са предвидени в бюджета на ведомството и са в рамките на тригодишната бюджетна прогноза. 

Срокът за обществено обсъждане на проекта е до 1 март. 

Идеята е с промените да се решат редица проблеми, които възникват при обучението на специализанти, а целта е да се привличат повече кадри, особено към специалности, в които липсата е голяма. Тази Наредба е очаквана, защото тя ще реши и въпроси, свързани с договорите, с начина на провеждане на конкурсите за кандидат-специализантите, както и други проблеми, които години наред са пренебрегвани, коментира преди дни здравният министър Кирил Ананиев.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
14 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
14 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
14 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
14 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
14 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
14 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
14 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
14 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
14 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
14 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
14 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
14 ное 2019
Последни новини