От х:

Днес в x:

Пада броят на болните в Хасковска област

Заболеваемостта в региона на Хасково от остри респираторни заболявания и грип пада през последната седмица. Това сочат данните от информационната система на Националния център по заразни и паразитни болести.

За областния град Хасково се подават данни от 9 джипита. От справката в системата се вижда, че пикът на болните е бил през третата седмица на месец януари-от 14-ти до 27. Тогава са регистрирани 164 болни. През изминалата седмица, за времето от 21-ви до 27-ми януари, включително, са регистрирани 149 случая.

Най-засегнато е активното население във възрастта от 30 до 60 години. 64 са болните, регистрирани през миналата седмица от тази възрастова група. Данните показват, че техният брой спрямо предходната седмица се увеличава.

По последни данни бебетата от 0 до 4-годишна възраст са най-малко засегнати. Регистрирани са 11 болни през седемдневието в тази възрастова група. 35 са болните от 5 до 14-години, 20 са подадените случаи на пациенти с ОРЗ или грип на възраст между 15 и 29 години. През изминалата седмица джипитата, които подават информация в системата, са вписали 19 болни над 65-годишна възраст.

За региона на Хасково все още няма изолиран грипен щам, очакват се резултатите от 10-те изпратени проби в Националната референтна лаборатория, посочи шефката на Регионалната здравна инспекция д-р Соня Димитрова. Тя припомни, че грипната ваканция в целия регион е удължена за учениците до 30-ти януари.

От началото на 2019 г. до 20-ти януари в национален мащаб са  изследвани 331 клинични проби от цялата страна. Доказани са общо 158 грипни вируса -11  вируса A(H1N1)-Мичиган, известен като Свински грип,  47 са вирус A(H3N2).

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев определи грипната вълна като средно интензивна, но опасна заради мълниеносната пневмония. Пред clinica.bg той посочи, че специфични характеристики на тазгодишната епидемия са в две насоки. "Характерно е засягането на хората в определена възрастова група, заболяват младите в активната възраст и малките деца, не толкова възрастните хора. Второто е, че макар да не са високи като процентност усложненията, те са доста тежки-развитие на мълниеносни много тежки пневмонии, които водят в рамките на 2-3 дни до тежка дихателна недостатъчност, понякога несъвместима с живота. Вирусните пневмонии ги наричаме атипични, защото типичната пневмония е бактериалната, тя се чува на слушалка, бързо се установява. При вирусните, които засягат интестиналната тъкан, за това ги наричаме атипични, обикновенно те по-малко се чуват на слушалка, за тях трябва рентгеново изследавне, където много ясно се вижда кой дял на белия дроб е засегнат. Характерното за тях, че ако не се започне специфичното антивирусно лечение навреме, имат склонност към тежко протичане, към развитие на дихателна недостатъчност. При тези няколко случаи, които бяха съобщени, това е основната причина за настъпване на смъртен изход.", посочва той пред специализираното здравно издание.

Д-р Кунчев прогнозира, че в началото на февруари ще има области, в които няма да има вече епидемични стойности, но едва към края на месец февруари ще се достигне до пълно нормализиране на ситуацията.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    См
    Смешно е...
    12 -11
    16:20, 28 яну 2019
    Пада заболеваемостта, защото всички, които ходеха на училище и се направиха на болни за да има дадат бележки, вече са в грипна ваканция... Сега вече пред кабинетите останаха само наистина болните хора и те почти не са в ученическа възраст .
    • 00
      001
      14 -4
      17:06, 28 яну 2019
      Ти си смешен!!!Повишава се при хората между 30 и 60 години т.е. хора в трудоспособна възраст на които им се налага ходейки на работа да влязат в контакт с болни а децата ги отърва ваканцията!!!Само че щом при тях се увеличават болните значи че нашите деца ако се върнат на този етап в училище след няколко дни ще са болни!!!!Затова аз като родител мислейки за здравето им ще им взема бележки до понеделник включително във вторник пък са във ваканция така че на училище от другата сряда!!!!Хайде всички родители таззи сряда за бележки от личния лекар!!!!
  • 2
    Па
    Пацо
    15 0
    20:36, 28 яну 2019
    Данните за заболяемостта са изкривени, защото голям процент от болните не ходят на лекар. Заболяваемостта няма да намялява, а напротив ще се увеличава защото вируса вече е в цяла България. Ако не се вземат по-сериозни мерки има вероятност всички да се разболеят и да се стигне до 90% заболяемост. Никъде не се говори за профилактична употреба на противогрипни лекарства, които могат да предотвратят разболяването. Отидете пред спешния кабинет в събота-неделя и вижте за какво става въпрос, колко болни има.
  • 3
    Ед
    Една
    4 -4
    21:20, 28 яну 2019
    Или имаш имунитет, или е отслабнал! Той предпазва от грипа. А че няма начин да се разболее 90 % от населението, няма, просто на всеки 5-10 години всеки човек си прекарва грипа. А много често грипа се бърка с настинка. Запомнете- при грип има САМО три неща- задължително висока температура, болки по тялото и евентуално кашлица, диария от антибиотика. Другите симптоми са изключени при грип. При запушен нос и зачервено гърло един възрастен човек не бива да ходи на лекар.
Последни новини