От х:

Днес в x:

Смъртно наказание грози китайския учен, направил първите генно-редактирани бебета

Хъ Циянкуи (He Jiankui), спорният учен, чиято нелицензирана работа доведе до раждането на близначки с модифицирана ДНК, има големи неприятности. Според осведомени източници, той е под въоръжена охрана в държавен апартамент в Шенжен, Китай, от началото на декември. Сега ученият е изправен пред обвинения за корупция и даване на подкуп - и двете престъпления се наказват със смърт в Китай.

Изкупителна жертва?

Китайският изследовател, доцент в Южния университет за наука и технологии в Шенжен, с помощта на технологията за редактиране на гени CRISPR модифицира живи ембриони. Твърди се, че процедурата е модифицирала гена CCR5 по такъв начин, че потенциално да направи потомството устойчиво на ХИВ. Вместо да унищожат ембрионите, според насоките за изследвания в Китай, Хъ Циянкуи и неговите сътрудници  присаждат ембрионите в сурогатни майки и позволяват на бременността да доведе до раждането на близначки момичета. Раждането не е било независимо потвърдено или документирано в рецензирано списание, но уважавани изследователи с достъп до някои данни до неговата работа твърдят, че това по всяка вероятност е станало.

Съобщението бе направено съвсем небрежно от Хъ по време на основна презентация на Втората международна среща за редактиране на човешкия геном в Университета на Хонг Конг, проведена през ноември 2018 г.

Един от организаторите на конференцията, генетикът Робин Ловел-Бадж (Robin Lovell-Badge) от Института "Франсис Крик" в Лондон, поканва Хъ да говори на конференцията, за да подхрани ентусиазма на китайския учен. Но подобно на всички останали на събитието, Ловел-Бадж е изненадан да научи, че Хъ не е просто планирал, но и извършил това.

"Никой от нас не знаеше докъде всъщност се е стигнало", разказва Ловъл-Бадж, добавяйки, че експерти са знаели само от неговите изследвания върху мишки, маймуни и човешки ембриони. 

Впоследствие се разбира, че Хъ е работил върху изследванията си, докато е на неплатен отпуск и е наел хора, които да му помогнат със собствени средства.

Според АР Хъ Циянкуи е потърсил и получил одобрение от Женската и детска болница в Шенжен HarMoniCare да започне експеримента. В статията на MIT Technology Review също бе показан документ, че изследването му е получило зелена светлина от комисията по медицинска етика на HarMoniCare. Въпреки това участващата болница отрича, че комисията за етичен преглед е обсъждала работата. Китайският Южен университет заяви, че не подкрепя експеримента и започва разследване.

Но 34-годишният учен без никакво чувство на разкаяние заяви, че се гордее с това постижение.

Но изглежда, че китайските власти имат друго мнение.

Ловел-Бадж съобщава за The Telegraph, че Хъ може да бъде обвинен в корупция и даване на подкуп, добавяйки, че "много хора са загубили главите си за корупция". Всъщност нещата изглеждат доста мрачни за Хъ Циянкуи, който очакваше славата на първопроходец, но вместо това го очаква смъртно наказание.

"Много хора вероятно ще загубят работата си, той очевидно не бе единственият участник в това. А как ги е накарал да свършат цялата тази работа? Сега могат да му предявят всевъзможни обвинения в корупция, а да бъдеш виновен за корупция в Китай в наши дни не е нещо, което бихте желали да бъдете", коментира Ловел-Бадж за The Telegraph.

"Той е физик, който знае малко биология, е много богат, има огромно его, иска да бъде първият, който прави нещо, което ще промени света", добавя Ловел-Бадж.

Ловел-Бадж съобщава, че Хъ в момента е затворен в апартамент под въоръжена охрана. На този етап не е ясно дали охраната е там, за да го ограничи или защити. Откакто Хъ направи своето изявление, китайският биофизик получи много смъртни заплахи.

За момента е разследван от китайското правителство и го заплашва затвор и дори смъртно наказание в краен случай. На този етап ситуацията, както много други неща в Китай, е неясна. Би било много удобно за местните власти да го използват за изкупителна жертва - "да откъснат опашката на гущера", за да смекчат гнева на масите.

Но това ще предпази ли нещо подобно да се случи отново? 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини