От х:

Днес в x:

35 съдебни заседатели положиха клетва в Хасковския окръжен съд

Изображение 1 от 6

    35 съдебни заседатели положиха клетва в Окръжния съд в Хасково днес. Пред председателя на съда Миглена Тянкова те дадоха обет да спазват Конституцията на страната. Пред новите заседатели, изпълнили зала №6 в съдебната палата, тя им разясни накратко правата и задълженията, които трябва да спазват през 4-годишния си мандат (2019 – 2023 година), а и след това. „Важно е делата да се разглеждат от безпристрастен състав на съда. Основното задължение е тайната на съдебното заседание“, бяха част от акцентите на съдия Тянкова, която посочи пред съдебните заседатели. Новопостъпилите ще заседават в тройни и петорни състави като те ще са мнозинство.

    След ритуала по полагане на клетва всички заседатели получиха клетвени листове, в които вписаха саморъчно имената си и се подписаха. Те ще работят на ненормиран работен ден като на ден ще получават по 60% от средно дневното възнаграждение на съдия, но не по-малко от 20 лева, като се поемат и транспортните разноски. Новопостъпилите трябва да изберат и Съвет на съдебните заседатели, сред които председател и членове, възможно е да има и зам.-председател. Идеята за сформиране на такъв орган е взаимодействие с ръководството на съда, обясни съдия Тянкова.

    Шестима от заседателите са назначени за втори мандат, който ще им бъде последен, тъй като нямат право на повече. Заседателите са на възраст от 21 до 67 години. На церемонията днес присъстваха съдиите от Окръжния съд в Хасково, както и председателят на Съвета на съдебните заседатели от миналия мандат Николай Маринчев. Той даде насоки на новите си колеги.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ни
      Николай
      11 -2
      19:00, 7 яну 2019
      Не познаваш ли съдебния секретар който определя кои заседатели да бъдат викани на заседания, ужким на случаен принцип, спукана ти е работата. Откакто Русенски окръжен съд има нов съдебен секретар се викат на заседания основно едни и същи съдебни заседатели, предполагам че от неговото приятелско обкръжение.
    • 2
      Ос
      Осама Бин Ладен
      13 -3
      20:57, 7 яну 2019
      Ех този председател Миглена Тянкова страшно MILF-че е. Уникална лачена мацка... Див фен съм им
    • 3
      На
      Наблюдател
      15 -3
      23:07, 7 яну 2019
      Уф, пак фраш от стари моми
    • 4
      На
      Наблюдател
      12 -1
      07:28, 8 яну 2019
      Ееее Борьо Котарака не са и наяде. Изгониха го от полицията ама винаги гледа с лизане и подмолност да се намърда някъде. Колко длъжности наведнъж ще изпълнява този виден педагог ?
    • 5
      Чи
      читателка
      12 -2
      09:45, 8 яну 2019
      Откъде накъде съдебните заседатели ще се определят и одобряват от общинските съветници и не е ли по-редно желаещите да подават заявления до съда и да бъдат одобрявани от съдебна комисия?! В момента подборът е опорочен на партийна основа и водещ принцип е шуробаджанашкия. Питам още, как така 21-годишен младеж може да бъде съдебен заседател, каква професия има, в каква сфера е вещ и кога натрупа професионален и най вече житейски опит?! И последно да попитам, това момче отпред на снимката не е ли внукът на общинският съветник Стойка от ГЕРБ и щеше ли да е такъв, ако баба му не беше общински съветник? А жената до него... коя е!? Що за безочие?
      • Пе
        Петя Колева
        3 0
        18:07, 8 яну 2019
        Не си разбрал, документите си подават до общински съвет, който ги предлага. Избират се от съдиите в Апелативен съд
    • 6
      Од
      ОД Земеделие
      4 0
      18:55, 8 яну 2019
      Ох и една мома от земеделието дето дава всичко на всеки каквото си поиска. Ама в съда не е като когато те навират под масите. Шефовете и я издигат а тя ги клепа.
    Последни новини