От х:

Днес в x:

Питат общините за мераци да стопанисват републикански пътища, без винетки

Националното сдружение на общините /НСОРБ/ ще направи запитване до всички кметства в България дали на териториите им има участъци- част от републиканската пътна мрежа, които минават през населените места така, че за придвижването по тях гражданите ще трябва да си купят винетка. И дали те искат да ги стопанисват. Темата беше във фокуса на срещата днес между представители на НСОРБ с министър-председателя Бойко Борисов.

Казусът беше повдигната покрай случая със Северната тангента на София, която свързва районите "Надежда", "Връбница", "Нови искър", "Сердика" и "Кремиковци", и е част от републикански път.

Общините, които искат да нямат винетки по тези трасета, да си поддържат пътищата сами, е предложението на премиера Борисов. „Това предложение е логично и коректно“, коментира кметът на Димитровград, който е и заместник-председател на НСОРБ Иво Димов, след срещата на “Дондуков” 1.

Ако се окаже, че имат проблемни участъци от републиканската пътна мрежа на своя територия, чрез решение на общинския съвет, общините ще могат да поискат стопанисването им за сметка на това да няма изискване на винетни стикери на тези места. „Който е стопанин на пътя, той ще може да определя условията за движение по него. Общините обаче, ще трябва хубаво да се направят сметката, ако поискат стопанисването на републикански път, защото ще трябва да определят и бюджет за поддръжката му-за зимното почистване, за летните ремонти, а това не са никак леки пера“, коментира още Иво Димов.

Той посочи, че на територията на Димитровград има два участъка от републиканската пътна мрежа-път III-663, който е част от трасето Чирпан Симеоновград и пресича димитровградските квартали „Вулкан“, „Марийно“ и „Черноконево“. Освен това околовръстното на Димитровград е на път I-5 -Русе-Маказа. И двата участъка обаче са в рамките на града и затова не съществува казусът с винетките, посочи Иво Димов. Той обясни обаче, че за тези трасета община Димитровград има подписани споразумение с Областното пътно управление за поддръжка и ремонт.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев също ще направи оглед на трасетата в региона. Според него проблемен участък, може да се окаже този от от града към гарата в Свиленград.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    На
    Наблюдател
    6 0
    15:46, 4 яну 2019
    Пътят до новите гробища трябва да бъде на общината и да не се плаща винетка. До там може да се изгради и волоалея или тротоар!
  • 2
    То
    Тодоров
    15 0
    16:30, 4 яну 2019
    Кметове на Хасково и Димитровград, ако имат стратегическа икономическа визия - ще се борят пътя между двата града - да е на общините! Господа кметове направете го и ще останете в историята!!!
  • 3
    Ба
    Бай ПЕТЪР- ЗАЛГАТА
    8 0
    17:56, 4 яну 2019
    Тодорович как мислиш Бай Добри дали може да мисли в перспектива Гербаджията Беливанов доказа че мисли от днеска за вчера едвали мисли в перспектива а за админиснтрацията му да не говорим Така че забрави за отсечката Х-ВО --Д - ГРАД дано Димов свърши някаква работа
Последни новини