От х:

Днес в x:

Китайският апарат кацна на обратната страна на Луната

Китайският космически апарат "Чанъе-4" успешно кацна на обратната страна на Луната, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от световните агенции.

Това е една от най-амбициозните китайски космически мисии. Никога досега космически апарат не е кацал на обратната страна на Луната, която до голяма степен е слабо позната. След кацането "Чанъе-4" изпрати първия сигнал до Земята през китайски сателит. 

Най-интересният научен експеримент е доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната.

Обратната страна на Луната е с много по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери, отколкото видимата от Земята. Лунният роувър ще се придвижи сред тях, като събира множество данни по пътя.

Мястото на кацането е близо до Южния полюс - в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км. Това е най-голямата, дълбока и стара структура, образувана от удар на на масивно тяло. При това на повърхността може да е бил изваден материал от горната мантия на Луната. Това ще търси спектрометърът на "Чанъе-4".

Радарът на "Чанъе-4" ще изследва повърхността на дълбочина 100 м. Комбинирането на данните от него със снимките от камерите на лендъра и роувъра ще даде допълнителна информация как са се формирали кратерите.

Тъй като няма директна връзка с апарата, Китай изстреля спътник за връзка през май.

Апаратът "Чанъе-4" бе изстрелян на 8 декември 2017 от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан.Амбициозната китайска лунна програма ще продължи с "Чанъе-5". Тази мисия ще - мисия за връщане на проби от Луната, която ще бъде изстреляна тази година. Тя ще събере до 2 кг мостри.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини