От х:

Днес в x:

Дългове и обещания: тръгна ли "Левски" по пътя на ЦСКА

Изхвърляне от европейските турнири, входирано дело с искане за несъстоятелност и разкритие за големи дългове към Националната агенция по приходите (НАП) – това беше седмицата на "Левски" след приключване на есенния дял в Първа професионална лига. Клубът, който доскоро водеше в класирането и беше сочен за кандидат за титлата, трябва да се справя с много сериозни проблеми, които поставят под голяма въпросителна бъдещото функциониране на сините.

Задълженията, които "Левски" трябва да плати до края на февруари, за да избегне изхвърлянето от Европа са на стойност 1 000 040 евро. Те са дължими към края на втория мониторингов период (30 септември), на който клубът е бил подложен. Около 700 хиляди евро от задълженията са към Националната агенция по приходите (НАП). 290 хиляди евро към футболисти и 50 хиляди евро към друг клуб.

Освен дълговете сините трябва да платят и глоба от 100 хиляди евро за нарушаване на финансовия феърплей.

"Имаме план как да решим поставените задачи в срок до 31 януари 2019 година", гласи съобщението на клуба след новината, че са санкционирани от УЕФА.

Какво е финансовото състояние на клуба

Към 31 декември 2017 г. "Левски" има дългове от 18.377 милиона лева. Това гласеше последния годишен финансов доклад на клуба. От тях близо 13 милиона бяха свързани със задължения по построяването на сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов".

След проведеното общо събрание на акционерите през септември изпълнителният директор Красимир Иванов обяви, че клубът ги е намалил с 28.2% спрямо 2016 година.

"Плановете ни са до края на 2018 г. да има още едно драстично намаляване на дълговете", каза Иванов.

Спас Русев вече веднъж обяви, че се оттегля от "Левски".

Друг голям проблем е, че "Левски" продължава да работи на загуба макар и тя да намалява, поне според годишните доклади. През 2016 г. след първата година на Спас Русев тя е 1.856 милиона лева, а през 2017 г. – 874 хиляди лева.

Всичко това се случи, след като преди малко повече от година Русев обяви, че "за пръв път от 10 години "Левски" няма да бъде на загуба".

Гледай "Левски" и се сещай за ЦСКА

Ситуацията в "Левски" обаче прилича на тази в ЦСКА при Александър Томов. Подобно на бившият президент на червените, който имаше способността да "топи" дълговете на клуба при всяка своя публична изява, същото се случва и с "Левски".

В началото на седмицата от "Левски" чрез изпълнителния си директор Красимир Иванов заявиха, че са "единственият клуб, който излиза и честно и почтено обявява финансовото си състояние".

Попитан дали "Левски" може да гарантира, че няма да фалира и да последва съдбата на ЦСКА, Иванов отговори: "Това е хубав въпрос и отговорът е "Да". Ние нямаме такова намерение, нито се водят разговори "Левски" да последва съдбата на ЦСКА. Проблемите ни са известни и работим, за да ги решим", каза Иванов.

"Нямаме намерение да последваме съдбата на ЦСКА, обявиха от "Георги Аспарухов".

От "Георги Аспарухов" няколко пъти изтъкнаха, че задълженията няма да попречат на тима за участие в европейските клубни турнири през следващия сезон. "Процесът за лицензиране на клубовете започва през март месец следващата година. Знаем какви критерии трябва да изпълним и работим, за да постигнем там, където смятаме, че не отговаряме на изискванията", каза Иванов във вторник.

Няколко дни по-късно дойде и новината за санкцията от УЕФА.

Евентуално неучастие на тима в Европа обаче може да доведе до по-трайни последици. В момента евротурнирите са сериозен източник на приходи. Макар и да изигра само два мача в Лига Европа през 2018 г. "Левски" спечели 240 хиляди евро, без да се отчитат продадените билети. Настоящият формат гарантира близо 800 хиляди евро за два преодолени кръга (четири мача).

Междувременно годишният финансов доклад сочи, че на второ място приходите на "Левски" извън спонсорството са от продажба на билети (между 900 хиляди и 1.2 млн. лева през последните три сезона). Т.е. приходите от Еврпа са от голямо значение.

От 30 август 2016 г., когато беше публично обявен за нов собственик на "Левски" до днес, Спас Русев премина през много и различни етапи. Бизнесменът, който изтъкна, че "от дете е закърмен с идеята "Левски", беше готов да си тръгне от стадион "Георги Аспарухов" само седем места след пристигането си.

Първоначално Русев обяви планове за светло бъдеще, при които "Левски" да е европейски клуб. Не само да минава, но и да се задържа в Европа". Дори стана ясно, че след подписването на договор с "Виваком" (БТК ЕАД) са изчистени задължения в размер на 6.620 милиона лева към 2016 г.

На 22 февруари 2017 г. обаче Русев направи рязък завой, оттегляйки се от клуба. "Когато станах собственик на "Левски", заявих, че работата за отбора е кауза за мен. Влязох в клуба с най-искрените намерения "Левски" да е успешен клуб. След направения одит на Ernst & Young се оказа, че "Левски" е практически във фалит. Мой приоритет стана съществуването на клуба - погасяване на задължения, стабилизиране на финансовото положение, внасяне на необходимото спокойствие у играчите и треньорския щаб", добави Русев в писмо до обществеността.

Габриел Обертан стана лице на новия "Левски" - футболисти с визитки и високи заплати.

През месец март бизнесменът размисли и даде сигнали, че остава, а през лятото направи мащабна селекция. Той привлече именития италианец Делио Роси за треньор, а лице на селекцията и отбора стана бившият нападател на "Манчестър юнайтед" Габриел Обертан.

След идването на Русев "Левски" не постигна успехи в Европа, като отпадна последователно във втория и първия предварителен кръг на Лига Европа. Въпреки това перото за заплати се увеличава: от 7.8 милиона лева за 2016 г. до близо 8.9 милиона лева за миналата година.

Макар и по непотвърдена информация притеснителни са индикациите свързани с "Виваком". През седмицата телекомът беше заменен като основен спонсор от букемейкъра "Ефбет", а логото свалено от екипите. Компанията остава в клуба с името си, което даде частично на стадиона и като акционер чрез Русев, но се твърди, че вече няма да осигурява пари.

Договорът на "Виваком" с "Левски" е за шест години на стойност 12 милиона лева. Отдавна на стадион "Георги Аспарухов" обаче се говори, че парите са били преведени авансово при самото му подписване и вече са похарчени. Първо за покриване на част от задълженията, а след това и за финансиране на мащабната селекция (21 нови футболисти за последните два трансферни прозореца).

Всичко това поставя много сериозен въпрос пред "Левски" откъде и как клубът се финансира. Възможно ли е загубите да бъдат покрити, неотложните задължения към НАП, контрагенти и други клубове, застраващи лиценза да се платят. И дали няма във всеки следващ момент да изскачат все по-големи проблеми, които да напомнят за ефекта на доминото и съдбата, която сполетя ЦСКА.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини