От х:

Днес в x:

16 читалища в спор за най-добър майстор на коледни ястия

    16 читалища от община Хасково се включиха със свои ястия, пити и вкусотии в кулинарна изложба. Конкурсът носи името „Традицията – стара и нова в Хасковския край“ и се организира от читалище „Заря“ по програма „Културни инициативи“ на община Хасково.

    Традиционните за хасковския край вкусотии бяха подредени в кулинарна изложба в читалище „Заря“. На трапезата имаше домашно приготвени кексове, пити, погачи, солена палачинкова торта, рибни ястия, ястия със свинско месо, богато декорирани от майсторките-самодейки от читалищата. Впечатление на гостите направиха арменските лаваш и хоровац, приготвени от представители на читалище „Арарат“ в Хасково.

    Произведенията бяха оценявани от жури с председател мастър шеф Симеон Николов от местен ресторант и членове експертът Павлина Янева и Деян Янев – общински съветник, председател на Комисията за финансиране на културни институти, общински читалища, местни културни организации и творци, както и директор на Езиковата гимназия в Хасково.

    Идеята на конкурса е да покажем многообразието на българската кухня, заяви председателят на читалище „Заря“ Александър Милушев, който беше и водещ на програмата. „Народът ни има богати коледни традиции и обичаи, добре е да ги познаваме. Само така ще успеем да ги съхраним и предадем на бъдещите поколения – нещо, което са направили нашите предци“, каза още Милушев.

    Това е трето издание на кулинарната изложба – конкурс. Предвидени са купи, медали и грамоти за майсторите на ястията, класирани на първо, второ и трето място. Те ще бъдат определени в няколко категории – обреден хляб, постни ястия, месно ястие, вино, десерт, мезелъци и новаторско ястие, като към всяко ястие имаше рецепта, име на готвача и кратко резюме на приготвяне. Всички участници ще получат и подаръци – торбички с вкусотии.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Чи
      Чичо Скрудж
      0 0
      20:52, 14 дек 2018
      И защо после тези вкусотии се изхфърлят?
    • 2
      Па
      падре
      1 0
      10:57, 15 дек 2018
      за изхвърляне е само болния ти мозък......после се събират по читалищата и си правят едно хубаво банкетче за здраве ;)
    Последни новини