От х:

Днес в x:

10 °C

Тъмна биосфера: Хилядолетни непознати организми обитават земните недра

  Дълбоко под повърхността на Земята, в условия, които никога не сме смятали за годни за живот, немислило количество разнообразни организми населяват планетата. Земята е обвита от непозната невероятно огромна и дълбока "тъмна биосфера" от подземни форми на живот, които учените едва започват да разбират.

  Най-дълголетните и най-стари организми в света процъфтяват на места, където животът изобщо не би трябвало да съществува, а в нови изследвания учените са определили количествено тази "тъмна материя" на микробния свят.

  "Преди десет години бяхме взели проби от само няколко места, където очаквахме да намерим живот", обяснява микробиологът Карън Лойд от Университета на Тенеси в Кноксвил.

  "Сега, благодарение на ултра-дълбокото вземане на проби, знаем, че можем да ги намерим почти навсякъде, макар че вземането на проби очевидно достига само безкрайно малка част от дълбоката биосфера".

  В предварителен преглед на резултатите от епична 10-годишна колаборация на над 1000 учени, Лойд и други изследователи в Deep Carbon Observatory (DCO) изчисляват, че дълбоката биосфера - зоната на живот под земната повърхност, заема обем между 2 и 2,3 милиарди кубични километри (от 0,48 до 0,55 милиарда кубични мили). Това е почти два пъти повече от обема на всички океани в света. Дълбоката биосфера е огромен източник на безброй форми на живот -  от 15 до 23 милиарда тона въглеродна маса (между 245 и 385 пъти по-голяма от еквивалентната маса на всички хора на повърхността).

  Изводите, представляващи многобройни проучвания, проведени в стотици обекти по света, се основават на анализи на микроби, извлечени от седиментни проби, извлечени 2,5 километра под морското дъно и пробити от повърхностни мини и сондажи на повече от 5 километра

  Скрити в тези дълбочини, двете форми на микроби (бактерии и археи) доминират в дълбоката биосфера и се очаква да съставляват 70% от всички земни бактерии и археи.

  Колко видове организми има там, никой не знае. Но учените от Deep Carbon Observatory твърдят, че милиони различни видове чакат да бъдат открити и характеризирани.

  "Навсякъде има живот, навсякъде има вдъхновяващо изобилие от неочаквани и необичайни организми", казва микробиологът Мич Согин от морската биологична лаборатория в Уудс Хол, Масачузетс

  Тези форми на живот са необичайни не само с външния вид и местообитанието си, но и с начина, по който те съществуват - с невероятно бавни и дълги жизнени цикли, протичащи в почти геоложки времеви рамки и при отсъствие на слънчева светлина, получавайки химическа енергия от обкръжаващите ги скали. 

  "Най-странното нещо за мен е, че някои организми може да съществуват от хилядолетия ", казва Лойд на The Guardian.. "Те са метаболитно активни, но в стазa, с по-малко енергия, отколкото смятахме, че е възможнo да се поддържа живот".

  Подобни констатации не само подкрепят идеята, че дълбоко подземният живот може да съществува другаде във Вселената, скрит в дълбините на чужди светове, но те също поставят на изпитание нашето определение за това, какво всъщност е животът.

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Проявявайте повече сдържаност в оценките си за хората. Рискувате много, ако налагате мнението си или пък го споделяте с неподходящи хора. С повече разбиране и подход решавайте спорните въпроси. Отношенията в семейството стават най-важните за вас. Не прибързвайте при вземането на крайни решения, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Романтични влечения ще ви потопят в приятната компания на личност, към която се стремите отдавна. Деловите представители измежду вас ще посветят от времето си на срещи и договорености, свързани с предстоящи сделки. Финансите ви ще са пропорционални на енергията, която влагате в работата си, но не при всички.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Финансови успехи днес ще отвлекат вниманието ви от интимната сфера. Все пак може би някои от вас ще забележат вниманието, с което ви дарява привлекателна личност от противоположния пол. Не пропускайте шанса си, може да съжалявате. Някои от вас се насочват към мащабни покупки, планирани отдавна.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Интелигентни и находчиви ще привличате околните, насърчавайки ги да работят усърдно в подкрепа на общите ви интереси. Ако желаете да запазите и занапред уважението им бъдете открити, но личните си вълнения запазете за себе си. Остротата на нечие мнения ще ви кара да бъдете по-внимателни.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Правилното разпределение на задачите ще ви осигури време за всичко, което предвиждате за днес. Навременна информация ще улесни работата ви и ще ви осигури водещи позиции в проекта, върху който се трудите. Качествата ви се ценят и от много посоки ще търсят съдействието и съветите ви.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Контактите с хора от вашата професионална среда(или сферата в която се реализирате), ще бъдат особено плодотворни днес. Споделените идеи ще ви заредят с енергия, а за доброто ви настроение решаващи са и неочакваните приходи, които ще реализирате.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате планове и конкретни идеи за развитието на проекта, върху който работите, но не бива да губите търпението си. Възползвайте се от услугите на колегите си и не пренебрегвайте желанието им да са ви полезни, ако не с друго, то с опита си. Вземете мерки и по отношение на здравословен проблем.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ускорено ще се развиват за вас събитията днес, с последните си действия сте създали условия за това. Без да изпадате в излишно притеснение, ще следвате логиката и интересите си, грижейки се наред с това и за доброто на хората от близкото си обкръжение. За всички е вярно, че скоро ще получат това, към което се стремят.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Със съдействието на влиятелна личност успявате да преодолеете административните спънки, които ви забавят в момента. Съвсем скоро ще имате нужната ви свобода на действие и ще осъществите идеите си. Възможно е неразбирателство с делови партньори по финансирането на съвместен проект. За сега имате достатъчно време за да направите нужните промени.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ще ви предложи възможности за добра реализация, най-вече на бизнесмените. Ще се чувствате удобно и в добро настроение. Причина за това може да бъде реализирана сделка или друга придобивка. Ще споделите вълненията си с приятели и ще се радвате на близостта си.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Няма да се поддадете на напрежението и ще работите за приключване на започнатите задачи и всички останали, които очакват вниманието ви днес. Уверено ще се впуснете в надпревара с можещите, доказвайки качествата и правото си да сте сред първите. Приемането на чуждите успехи ви прави чест.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Учете се от опита на успелите, за да постигне целите си. Правете компромиси и ще постигнете повече в отношенията си с околните, и което е по-важно, няма да оставате разочаровани. Нечие натрапващо се присъствие ви идва в повече. Мислите ви са в друга посока, но човека, който ги владее не подозира за тях.
  13 дек 2019
  Последни новини