От х:

Днес в x:

28 °C

Eмоционалното пренебрегване в детството: Как да разпознаем симптомите в зряла възраст

Заради по-скоро тихия си и невидим характер емоционалното неглижиране в детството до голяма степен е пренебрегван феномен в психологията. За разлика от физическото неглижиране или насилието, емоционалното пренебрегване е трудно за идентифициране, тъй като често няма видими признаци. Често остава напълно неразпознато в детството, но в зряла възраст симптомите му са сравнително ясно изразени и лесни за откриване и терапия.

Емоционалното неглижиране може да има много форми – високи, нереалистични очаквания от родителя, разсеяно и непълноценно присъствие в живота на детето, несигурна емоционална среда, в която то по-скоро се съмнява, отколкото е убедено, че е обичано от своето семейство.

Когато родителят не поддържа здрава емоционална връзка с детето си, липсва позитивно отражение, споделено между двамата  По този начин развиването на положително чувство за себе си става все по-голямо трудно за детето.

Симптоми в зряла възраст на емоционално пренебрегване в детството
Според терапевта д-р Джонис Уеб симптомите на емоционалното пренебрегване в детството, които се появяват в зряла възраст, могат да включват (но не се изчерпват с):

- страх и избягване на емоционална ангажираност;
- усещане за празнота и липса на нещо, но без яснота какво;
- чувство на претовареност, напрежение, липса на надежда;
- ниско самочувствие;
- перфекционизъм;
- изразена чувствителност към отхвърляне;
- липса на яснота по отношение на очакванията на другите към вас и на вашите собствени очаквания към самите себе си.

Сами по себе си тези симптоми не означават непременно, че сте били емоционално пренебрегвани като дете, но ако откривате повече от един от тях, може би е най-разумно да разговаряте с терапевт.

Кои родители са склонни да пренебрегват емоционално децата си
На първо място нека подчертаем, че повечето родители са добронамерени, отдадени и обикновено правят най-доброто за децата си – според възможностите си. Някои от тях може би са били емоционално пренебрегвани от своите родители, което се отразява на отношенията със собствените им деца, а резултатът е лошата емоционална връзка помежду им. Има обаче някои родителски стилове и характеристики, които предполагат емоционално пренебрегване:

Авторитарните родители просто искат децата им да следват правилата и не разполагат с време или желание да разговарят с тях за чувствата или нуждите им. В зряла възраст хората с авторитарен родител, могат да се превърнат в личности, бунтуващи се срещу авторитетите и властта, или да станат покорни и зависими от силните характери в обкръжението си.

Разбиращите родители имат по-свободно отношение към възпитанието и отглеждането на деца и могат да оставят малчуганите си сами да се грижат за себе си. В зряла възраст децата, отгледани от такива родители, често се затрудняват да си поставят граници и ограничения.

Родителите с нарцистични качества вярват, че светът се върти около тях. В тези случаи обикновено с приоритет са нуждите на родителя, а не на детето, вследствие на което в зряла възраст то трудно ги идентифицира, не смята за нужно да ги задоволява или вярва, че не заслужва потребностите му да бъдат изпълнени.

Перфекционистите са склонни да вярват, че децата им винаги могат да правят повече или да се справят по-добре. В зряла възраст децата на такива родители обикновено са перфекционисти с нереалистично високи очаквания към себе си, което води до тревожност и неудовлетворение.

Липсващите родители. Те могат отсъстват от живота на детето поради различни причини -  служебни пътувания, дълъг работен ден, болест, развод, смърт. Ролята на липсващия родител често се прехвърля на друг член на семейството – по-големи братя и сестри, баба или дядо. Децата на липсващи родители са прекалено отговорни в зряла възраст, което е предпоставка за развитие на тревожност, депресия.

Източник: goodtherapy.org

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
09 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
09 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
09 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
09 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
09 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
09 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
09 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
09 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
09 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
09 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
09 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
09 юли 2020
Последни новини