От х:

Днес в x:

Седем души задържани за нелегален износ на оръжие, от "Арсенал"

Седем души са задържани при разследване на ГДБОП и прокуратурата за нелегален износ на оръжие. Това стана ясно на брифинг, на който зам. главният прокурор Иван Гешев изнесе подробности по акцията.

Ще възложим проверка на целия завод „Арсенал” в Казанлък, каза той, като обясни, че оръжието е "излязло по нелегален начин от завода". 

„Задържани са 7 човека. Доколкото ми е известно, има бивши служители”, каза още Иван Гешев.

От думите му става ясно, че от завода са изнасяни "десетки автомати". Образувани са три досъдебни производства, благодарение на придобита оперативна информация. Един от задържаните е бил осъждан за ръководене на организирана престъпна група. По думите му миналата събота лицето е било задържано при влизане в гараж на територията в София.

По обясненията му са открити повече от 80 автомата "Калашников".

„Бяха намерени десетки автомати „Scorpion“. Беше намерен и 8 кг черен барут. Има десетки спусъци за РПГ. Част от автоматите са обезопасени. Налице са и десетки хиляди патрони. Вчера беше проведена друга съвместна операция с ГДБОП, пак с десетки автомати, свързани с изнасяне от завода в Казанлък“, допълни той и уточни, че тази група е свързана с друга, която произвежда неистински документи за самоличност.

„Намерени са на израелски паспорти, канадски, италиански и всякакви други. Вчерашните двете реализации – още се работят, има задържани за 24 часа, но няма привлечени към наказателна отговорност. Собственикът на търговското предприятие е задържан под стража в понеделник от Специализирания наказателен съд. Собственикът на склада беше задържан и по първото дело, той отново е в ареста. Не съм информиран как изглежда килията му“, каза още Иван Гешев, цитиран от "Фокус".

Прокурорът от Специализирана прокуратура Евгения Станкова допълни, че на 30 ноември е задържано лицето в момента на излизане от подземния гараж, управлявайки лекия автомобил. „Извършени са в условия на неотложност претърсвания и изземвания. Цяла нощ в гаража разследващите са извършвали претърсвания и изземвания, което е приключило в ранните часове на 1 декември“, добави тя.

В началото на днешното заседание на правителството премиерът Борисов анонсира акцията. "Една част от откритите от ГДБОП и Специализираната прокуратура оръжия сме си я платили като контролирана доставка", каза той в началото на заседанието. 

„Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат. И като качество - такива заглушители специално правени като за специалните части и баретите. От онзи ден арестувани. Една рота автомати, пистолети, гранатомети – бяха изброили 40 хил. патрона. Една част сме си я платили като контролирана доставка“, заяви Борисов.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини