От х:

Днес в x:

Търговските обекти в Хасковско – чисти с продажбата на риба

    В Хасковски регион засега продажбата на риба върви, както се казва, като на тиган.

    От 1-ви декември институциите плъзнаха в обектите, които търгуват с риба в цялата страна. Проверките стартираха и в региона на Хасково. Следи се основно за произхода на стоката и ветеринарно-медицинското свидетелство на доставките.

    Инспекторите са и в нерегламентираните пазари, там където се знае, че има такива. А те са основно в райони, където има големи водоеми и реки. Така например са проверени обекти, както в Любимец и Харманли, така и в селата. В Маджарово властите са проконтролирали рибния пазар в селата Бориславци и Малки воден.

    Произходът на рибата в Хасковските магазини е от различни краища на страната. За четирите дни инспекции няма открити нарушения, казва Илия Цветанов от държавния контролиращ орган – Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

    При обходите от ИАРА-Хасково са открили бракониерски мрежи. 7 хрилни мрежи с обща дължина около 350 м. са извадени от водите на яз. Ивайловград, пълни с мъртва риба на няколко дни. Този улов можеше и да замине към пазара и да стигне до нечия трапеза, констатира Цветанов. При проверката на яз. Тракиец с колегите му не са открили нарушители.

    Тракиец е проверен по вода с лодката на ИАРА, контрольорите са обходили и цялата суша за бракониерски такъми.

    „Прясната риба се разпозвнава най-добре, когато с очите си я видиш, че я вадят от водата жива. Затова хората да купуват само от търговските обекти, в които са сигурни, че няма да им предложат лоша стока.“, съветва спецът. Днес по обяд докато беше на поредния обект в Хасково Илия Цветанов завари и доставка на рибоци.

    Шаран, американски сом-бял и черен и толстолоб зарежда собственикът Красимир Джигов за Никулденската трапеза.

    Той предлага жива риба-сладководна, има заредена и морска, а в павилиона и пържена за вкъщи. От тази година фирмата му има и първият в Хасково рибен ресторант.

    Красимир Джигов е от пет години в бранша, но споделя, че все още не е срещал златна рибка. Категоричен е обаче, че неволята изпълнява трите желания, които във вицовете шегаджиите все преписват на златната рибка. Според него, през последните години хасковлията е култивирал предпочитанията си към рибните ястия. Като стандартен за вътрешността на страната той отчита факта, че по-предпочитани тук са сладководните риби, сред тях на върха в топ класацията е шаранът.

    В ресторанта му два дни преди Никулден вече няма свободни места. Самият той няма близък Николай, но пък ще празнува на 6-ти декември като рибар, а и ще е домакин на всички именници в ресторанта  в четвъртък.

    Казва, че златната рибка не му е нужда, неговата е трудът. „Всеки трябва да работи и все повече да работи. Златната рибка за мен и семейството ни е трудолюбието“, казва Краси.

    Още от днес всички в екипа му са запретнали здраво ръкави, защото се очаква в деня на празника да продадат поне 2 тона риба.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Ке
      Кенанския Маймун
      9 -4
      19:20, 4 дек 2018
      При нас в Америка , толстолоба и шарана не ги смятат за риба , понеже в тинята на реките ни от 200 години насам се е акумулирала всякаква радиоактивна и химична тиня и не става рибето за ядене :))
      • Ri
        Ribarq
        13 -4
        21:19, 4 дек 2018
        Усобедно в тази скъпа и миризлива кръчма
    • 2
      Ба
      Бай Гошо
      7 -2
      07:42, 5 дек 2018
      Голяма реклама направихте на тоя тъпак !
      Първия рибен ресторант - бравос ! В тая локанта рибата е по - скъпа от марковите ресторанти - шарана е на брой, и или е до 1.5 кг, или е над 2.5 кг.
      А колко струва 1 порция питам аз? Няма да стъпя повече там - никога !
    • 3
      Ba
      Bai Pesho
      5 -1
      08:58, 5 дек 2018
      Незнам на какво отгоре е толко скъпо в тази селска салма пълна с ц*****
      • Аа
        Ааааааа
        0 -1
        20:56, 5 дек 2018
        Всичко хубаво е скъпо.А там правят най-ввкусно рибата
    • 4
      Ве
      Веско
      1 -1
      09:03, 5 дек 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 5
      Вк
      Вкусен шаран
      0 -2
      13:28, 5 дек 2018
      Най-вкусната риба е в Орфей 20 по стълбичките.
    • 6
      Аа
      Ааааа
      0 -1
      20:51, 5 дек 2018
      Най-вкусната риба е в Вал Мар
    • 7
      Аз
      Аз
      1 -1
      21:10, 5 дек 2018
      Няма по вкусно приготвена риба в града от Вал Мар

    Още новини

    Последни новини