От х:

Днес в x:

Тръмп за доклада за климатичните промени на собствената си администрация: "Не го вярвам"

Доналд Тръмп заяви пред репортери, че не вярва в констатациите на правителството за изменението на климата, че американската икономика ще пострада значително от продължаващото затопляне заради замърсяването с парникови газове.

"Видях го, прочетох малко от него и е добре", каза той пред Белия дом в понеделник. "Не го вярвам".

Администрацията се опита да смекчи зловещите констатации от доклада, озаглавен "Национална оценка на климата", публикуван ден след Деня на благодарността. 

Консенсусният анализ заключава, че изменението на климата може да струва на американската икономика стотици милиарди долари и хиляди човешки животи всяка година в бъдеще. Говорител на Белия дом заяви, че оценката е "базирана на най-крайния сценарий", въпреки че докладът изследва разликите във въздействията на изменението на климата въз основа на нивата на замърсяване и други фактори.

"С продължаващия ръст на емисиите с исторически темпове, годишните загуби в някои икономически сектори се очаква да достигнат до стотици милиарди долари до края на века - повече от сегашния брутен вътрешен продукт (БВП) на много американски щати", се казва в доклада.

Ще бъдат засегнати регионалните икономики и отрасли, които зависят от природните ресурси и благоприятния климат, включително селското стопанство, туризма и рибарството. Доколкото в други страни последиците ще са още по-лоши, околкото в САЩ, американците ще почувстват тежестта им чрез вносните и експортните цени и в бизнесите, които имат отвъдморски вериги за доставки.

Докладът дава прогноза за щетите в долари, цитирани от The Guardian:

Ако замърсяването с парникови газове от електроцентрали и автомобили продължи да нараства през 21-ви век, щетите в САЩ биха могли да достигнат до 155 млрд. долара годишно за трудови щети и 118 млрд. долара годишно щети на крайбрежната собственост.

Животите, погубени заради екстремни температури и студ, може да струват още 141 млрд. долара годишно, а последиците от влошаването на качеството на въздуха може да се равнява на $ 26 млрд. годишно.

Администрацията на Тръмп също публикува друг доклад за изменението на климата в петък, като посочи, че нефтът и газът, произвеждани от сондажи на обществени земи, съставляват почти една четвърт от замърсяването с въглероден диоксид в САЩ през периода между 2004 и 2015 г.

В първия такъв доклад информацията е поискана от Американското геологическо проучване от администрацията на Барак Обама. Впоследствие администрацията на Тръмп въведе изменения, които улеснява компаниите да пробиват сондажи на федерална земя и отмени стандартите за парниковия газ метан, изпускан при операции с нефт& и газ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини