От х:

Днес в x:

Харманли иска 2.3 млн. от държавата за обезщетения за жертвите в Бисер

Изображение 1 от 4

  Община Харманли ще търси безлихвен заем от държавата, за да изплаща искове по дела на ищци от трагедията от село Бисер, съобщават от администрацията. Докладна за заем в размер на 2,3 млн. лв. ще бъде внесена от кмета Мария Киркова за одобрение на предстоящата общинска сесия на 28 ноември.

  През 2012 г. в следствие на поройни дъждове и преливане на язовир Иваново, стената му се къса и залива с. Бисер. Това бедствие отнема живота на 9 човека. Пострадали жители завеждат граждански дела от 2013 г. насам за имуществени и неимуществени вреди срещу Община Харманли и Министерството на Отбраната, като собственик на земята, върху която е разположен язовирът. Към момента са заведени 33 дела. Общата стойност на исковете е за 4 007 304 лв., а лихвата е в размер на около 3,9 млн. лв. Към днешна дата три от делата са във ВКС, 12 се гледат в Апелативен съд София, 17 са в Софийски градски съд и 1 - в Административен съд Ямбол.

  В Апелативен съд София има постановени 3 решения, по които Община Харманли е осъдена да заплати общо 1 169 537 лв., от които 670 000 лв. главница и 499 537 лв. лихви и такси. Тази сума, след запор на сметките на общината, е преведена по сметката на частен съдебен изпълнител. Община Харманли обжалва и трите решения на АС София пред ВКС.

  В края на месец ноември и началото на декември се очакват още 5 решения на Апелативен съд София.

  "Финансовото състояние на Община Харманли е стабилно, но нито една община не може да се справи със задължения, които са на стойност, равна на собствените й приходи. Хората са прави да търсят правата си, но ние сме поставени в позиция да защитаваме действията или бездействията на предишното ръководство на общината", коментира Мария Киркова, кмет на Харманли.

  Общината ще иска от МФ да й бъде отпуснат безлихвен заем за сметка на републиканския бюджет със срок за погасяване не по-дълъг от края на следващата година. Вече са водени предварителни разговори с министъра на финансите Владислав Горанов, който е изразил подкрепа. Заемът ще бъде използван, когато е необходимо само и единствено за изплащане на обезщетенията на ищците, уверяват от администрацията.

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ке
   Кенанския Маймун
   4 -3
   19:11, 26 ное 2018
   Община харманли ще вземе заема от Банка СИК -Мутра - Гербераст
  • 2
   Ам
   аман от разбирачи
   2 0
   10:58, 27 ное 2018
   Кой е спал и не е направил нищо хората да измрат като пилци.... ?

  Хороскоп за 07.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
  07 апр 2020
  Последни новини