От х:

Днес в x:

От днес записват за безплатен преглед за рак на простатата в МБАЛ Хасково

От днес започва записването за безплатни профилактични прегледи за рак на простатната жлеза в „МБАЛ- Хасково”АД, съобщават от лечебното заведение. Инициативата е по повод месецът на мъжкото здраве - МОЕМВРИ и да се привлече вниманието върху проблемите на най - тежкото и най - типично за мъжете заболяване - рака на простатата.

Ехографското изследване ще се извършва след предварително записан час на тел: 038/ 606 774 от 21 до 23 ноември в часовете от 10.00 до 12.00 ч. Изследването е насочено за мъже над 50 годишна възраст.

Прегледите ще се извършват в Урологично отделение при „ МБАЛ - Хасково” от 26 до 28 ноември от 10.00 ч. до 12.00 ч.

Ракът на простатата е едно от най - разпространените ракови заболявания при мъжете. Най - често срещаните форми на ракът на простата са аденокарциномите (т.е. раково заболяване, започващо в клетките, които произвеждат и изпускат слуз и други течности). Обикновено в начална фаза няма никакви симптоми, а в напреднал стадий може да причини по - често уриниране при мъжете или да намали силата на струята, но тези симптоми могат да бъдат причинени също така и от доброкачествени заболявания на простатата.

Кой е изложен на риск?

Според експертите това са мъжете на възраст над 65 години - 80% от болните от рак на простатата са на тази или по-висока възраст.

От съществено значение е наследствеността. Ако по-големи братя, чичовци, бащи и дядовци имат това заболяване, рискът от развитие на рак се увеличава значително и при по - младите членове на семейството.

Третият аспект, свързан с повишен риск е храненето. Големи количества мазнини според лекарите са благодатна почва за развитието на тумор на простатата, затова се препоръчва в диетата на зрелите мъже да има повече фибри.

Как започва ракът на простатата?

За съжаление в ранните си стадии ракът на простатата е безсимптомен. Това прави откриването му плод на случайност и годишните профилактични прегледи целят именно да диагностицират карцином, който е в начална фаза.

Какво не бива да се пренебрегва?

Около 40% от случаите на рак на простатата се откриват, когато заболяването е метастазирало в цялото тяло и лечението не е ефективно. Мъжете се обръщат към лекар три пъти по-рядко от жените, но ако почувстват някой от следните симптоми е препоръчително да се преборят с предубежденията си и да посетят уролог:

- зачестено уриниране

- по-трудно започване на уринирането

- по-слаба струя

- влошаване на сексуалния живот

- трудна ерекция

- болки при уриниране или еакулация

- кръв в спермата

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    Потърпевши
    4 0
    19:44, 21 ное 2018
    Статията ви е пълна с правописни грешки,това първо.Авторът и да беше прочел малко повече за рака на простатата.В последните години възрастовата граница е паднала много.И всеки мъж над 40-45год.възраст трябва да си направи PSA -това е кръвно изследване за туморните маркери на простатата.Ако резултатите са в норна няма място за притеснение.Има ли симптоми вече е късно за жалост.Та като пишете нещо поне го напишете както трябва.Ако някой се интересува мога да дам кординати за добри уролози хирурзи.

Случаен виц

Последни новини