От х:

Днес в x:

Джаз вечер в дъждовна събота в Кърджали

Дъждовните ноемврийски съботи са идеално време за нежен джаз. Ето защо тази събота 17/11/18 в клуб GarsONгостуват изключителната Надя Тончева и пианиста Павел Цонев, които ще представят на кърджалийци някои от най-популярните класически джаз стандарти. Точно в 21:00 часа на сцената ще затанцува един вълшебен глас в хармония с чувствено пиано, а ценителите на джаза ще могат да получат емоцията от истинското изкуство.

Надя Тончева е вокален изпълнител, пианист, аранжор, преподавател по поп и джаз пеене в национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ гр. Стара Загора.Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив, със специалност пиано.

     През 1983 г., още като студентка, приема поканата на композитора Кирил Тодоров, да се присъедини към новосформираната от него акапелна формация „ТРАЯНА“. По-късно  става диригент на групата и  прави някои от най-успешните  вокални аранжименти на песните от техния репертоар.Нейната вокална адаптация на симфоничното произведение „Ръченица“ от Петко Стайнов е включена в учебниците по музика, като задължително за слушане произведение и влиза в репертоара на много хорови колективи в страната и в чужбина, където ( в САЩ и Канада ) има две преиздавания.

След преустановяване дейността на „ТРАЯНА“ , Надя Тончева гастролира като певица  и пианистка в редица страни на Европа, Азия и Африка : Швейцария, Норвегия, Гърция, Кипър, Египет, Израел, Сирия, Ливан, Канарските острови, Мароко, където взима участие в традиционните тържества на кралския двор и  концертира на една сцена с местни музикални изпълнители и мегазвездатаПринс.

В последните години тя присъства активно на българската концертна и клубна джазова сцена като изпълнител с безпогрешно разпознаваем маниер на пеене, с богатия на обертонове „кадифен“ глас, вместващ се в рамките на четири октави.

   Участва в съвместни проекти с някои от най-изтъкнатите джаз-музиканти в България : Васил Пармаков, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов Еко, ансамбъл „Спектрум“, Теодосий Спасов, Венцислав Благоев, Борислав Ясенов, Александър Леков, Петър Койчев, Мирослав Турийски, Любо Цанев, Емил Пехливанов и др. Със собствени музикални проекти участва на Международния джаз фестивал в Банско, Джаз фест „Жълтите павета“ - София, Джаз форум Стара Загора, Дикси джаз фестВелико Търново, Джаз фест Пловдив, джаз фестивалите в  Бургас, Хасково, Маслиново и др.

През2015-та година изнася самостоятелен концерт  по повод откриването на българската експозиция от предмети на тракийското изкуство в Лувъра пред дипломати от цял свят, които бурно аплодираха рядката дарба на българската артистка с лекота да представя музикално-песенното наследство на различни народи, плувайки уверено в „опасните води“ на стиловото многообразие на това наследство.            Година преди това Надя Тончева участва със самостоятелна програма  в седмица на българската култура в българското посолство в Берн – Швейцария.                                 Тя  е инициатор и организатор на джаз фестивал в родния си град Казанлък, който вече има четири успешни издания, Младежка Джаз сцена и Конкурс за млади джаз изпълнители в Стара Загора.

През 2017 –та г. издава  компактдиск „Black coffee“, който е компилация от популярни джазови стандарти с участието на изтъкнати български джаз изпълнители.

   От десет  години е преподавател по „Поп и джаз пеене“ в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“- гр. Стара Загора. За този период нейните ученици са спечелили над сто награди от национални и международни конкурси.

През 2016 – та г. получава държавно отличие „Златен век“ – звезда за  принос към българската култура.

Павел Цонев Петков започва да свири на пиано на 5 годни при Златка Дончева от НУМСИ “Христина Морфова”. Началното си образовние завършва в СОУ “Максим Горки”, като от първи до четвърти клас взима уроци и по солфеж в гореспоменатото музикално училище. Средното си образование получава в езиковата гимназия “Ромен Ролан” в Стара Загора, след което започва свободна практика като пианист във различни формации. На 25 годишна възраст е приет със специалността Поп и джаз пиано в АМТИИ Пловдив при ас. Мирослав Турийски. Завършва с отличие през юни месец 2017-та година. Завършва магистртура Поп и джаз пеене при гл ас. Петър Салчев през следващата година. За момента работи в НУМСИ “Христина Морфова” Стара Загора. След като започва да следва в Пловдив, концертира със различни имена от българската джаз сцена. Някои от тях са ХилдаКазасян, Христо Йоцов, Веселин Веселинов - Еко, Стоян Янкулов, Александър Леков, Николай Карагеоргиев и други. Записва един от студийните албуми на племенника на Франк Синатра - Том Синатра(китара). През март 2017 пловдивската джаз певица Мирослава Кацарова го кани като гост изпълнител в новата си програма “The New Standarts”. Междувременно във Стара Загора концертира с Държавна Опера и Военен Биг Бенд Стара Загора. Лятото на 2018 участва на множество джаз фестивали между които и Банско с групата на Надя Тончева.

Габриела Гавраилова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини