От х:

Днес в x:

12 °C

Джаз вечер в дъждовна събота в Кърджали

Дъждовните ноемврийски съботи са идеално време за нежен джаз. Ето защо тази събота 17/11/18 в клуб GarsONгостуват изключителната Надя Тончева и пианиста Павел Цонев, които ще представят на кърджалийци някои от най-популярните класически джаз стандарти. Точно в 21:00 часа на сцената ще затанцува един вълшебен глас в хармония с чувствено пиано, а ценителите на джаза ще могат да получат емоцията от истинското изкуство.

Надя Тончева е вокален изпълнител, пианист, аранжор, преподавател по поп и джаз пеене в национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ гр. Стара Загора.Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив, със специалност пиано.

     През 1983 г., още като студентка, приема поканата на композитора Кирил Тодоров, да се присъедини към новосформираната от него акапелна формация „ТРАЯНА“. По-късно  става диригент на групата и  прави някои от най-успешните  вокални аранжименти на песните от техния репертоар.Нейната вокална адаптация на симфоничното произведение „Ръченица“ от Петко Стайнов е включена в учебниците по музика, като задължително за слушане произведение и влиза в репертоара на много хорови колективи в страната и в чужбина, където ( в САЩ и Канада ) има две преиздавания.

След преустановяване дейността на „ТРАЯНА“ , Надя Тончева гастролира като певица  и пианистка в редица страни на Европа, Азия и Африка : Швейцария, Норвегия, Гърция, Кипър, Египет, Израел, Сирия, Ливан, Канарските острови, Мароко, където взима участие в традиционните тържества на кралския двор и  концертира на една сцена с местни музикални изпълнители и мегазвездатаПринс.

В последните години тя присъства активно на българската концертна и клубна джазова сцена като изпълнител с безпогрешно разпознаваем маниер на пеене, с богатия на обертонове „кадифен“ глас, вместващ се в рамките на четири октави.

   Участва в съвместни проекти с някои от най-изтъкнатите джаз-музиканти в България : Васил Пармаков, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов Еко, ансамбъл „Спектрум“, Теодосий Спасов, Венцислав Благоев, Борислав Ясенов, Александър Леков, Петър Койчев, Мирослав Турийски, Любо Цанев, Емил Пехливанов и др. Със собствени музикални проекти участва на Международния джаз фестивал в Банско, Джаз фест „Жълтите павета“ - София, Джаз форум Стара Загора, Дикси джаз фестВелико Търново, Джаз фест Пловдив, джаз фестивалите в  Бургас, Хасково, Маслиново и др.

През2015-та година изнася самостоятелен концерт  по повод откриването на българската експозиция от предмети на тракийското изкуство в Лувъра пред дипломати от цял свят, които бурно аплодираха рядката дарба на българската артистка с лекота да представя музикално-песенното наследство на различни народи, плувайки уверено в „опасните води“ на стиловото многообразие на това наследство.            Година преди това Надя Тончева участва със самостоятелна програма  в седмица на българската култура в българското посолство в Берн – Швейцария.                                 Тя  е инициатор и организатор на джаз фестивал в родния си град Казанлък, който вече има четири успешни издания, Младежка Джаз сцена и Конкурс за млади джаз изпълнители в Стара Загора.

През 2017 –та г. издава  компактдиск „Black coffee“, който е компилация от популярни джазови стандарти с участието на изтъкнати български джаз изпълнители.

   От десет  години е преподавател по „Поп и джаз пеене“ в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“- гр. Стара Загора. За този период нейните ученици са спечелили над сто награди от национални и международни конкурси.

През 2016 – та г. получава държавно отличие „Златен век“ – звезда за  принос към българската култура.

Павел Цонев Петков започва да свири на пиано на 5 годни при Златка Дончева от НУМСИ “Христина Морфова”. Началното си образовние завършва в СОУ “Максим Горки”, като от първи до четвърти клас взима уроци и по солфеж в гореспоменатото музикално училище. Средното си образование получава в езиковата гимназия “Ромен Ролан” в Стара Загора, след което започва свободна практика като пианист във различни формации. На 25 годишна възраст е приет със специалността Поп и джаз пиано в АМТИИ Пловдив при ас. Мирослав Турийски. Завършва с отличие през юни месец 2017-та година. Завършва магистртура Поп и джаз пеене при гл ас. Петър Салчев през следващата година. За момента работи в НУМСИ “Христина Морфова” Стара Загора. След като започва да следва в Пловдив, концертира със различни имена от българската джаз сцена. Някои от тях са ХилдаКазасян, Христо Йоцов, Веселин Веселинов - Еко, Стоян Янкулов, Александър Леков, Николай Карагеоргиев и други. Записва един от студийните албуми на племенника на Франк Синатра - Том Синатра(китара). През март 2017 пловдивската джаз певица Мирослава Кацарова го кани като гост изпълнител в новата си програма “The New Standarts”. Междувременно във Стара Загора концертира с Държавна Опера и Военен Биг Бенд Стара Загора. Лятото на 2018 участва на множество джаз фестивали между които и Банско с групата на Надя Тончева.

Габриела Гавраилова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
30 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
30 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
30 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
30 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
30 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
30 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
30 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
30 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
30 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
30 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
30 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
30 мар 2020
Последни новини