От х:

Днес в x:

18 °C

Джаз вечер в дъждовна събота в Кърджали

Дъждовните ноемврийски съботи са идеално време за нежен джаз. Ето защо тази събота 17/11/18 в клуб GarsONгостуват изключителната Надя Тончева и пианиста Павел Цонев, които ще представят на кърджалийци някои от най-популярните класически джаз стандарти. Точно в 21:00 часа на сцената ще затанцува един вълшебен глас в хармония с чувствено пиано, а ценителите на джаза ще могат да получат емоцията от истинското изкуство.

Надя Тончева е вокален изпълнител, пианист, аранжор, преподавател по поп и джаз пеене в национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ гр. Стара Загора.Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив, със специалност пиано.

     През 1983 г., още като студентка, приема поканата на композитора Кирил Тодоров, да се присъедини към новосформираната от него акапелна формация „ТРАЯНА“. По-късно  става диригент на групата и  прави някои от най-успешните  вокални аранжименти на песните от техния репертоар.Нейната вокална адаптация на симфоничното произведение „Ръченица“ от Петко Стайнов е включена в учебниците по музика, като задължително за слушане произведение и влиза в репертоара на много хорови колективи в страната и в чужбина, където ( в САЩ и Канада ) има две преиздавания.

След преустановяване дейността на „ТРАЯНА“ , Надя Тончева гастролира като певица  и пианистка в редица страни на Европа, Азия и Африка : Швейцария, Норвегия, Гърция, Кипър, Египет, Израел, Сирия, Ливан, Канарските острови, Мароко, където взима участие в традиционните тържества на кралския двор и  концертира на една сцена с местни музикални изпълнители и мегазвездатаПринс.

В последните години тя присъства активно на българската концертна и клубна джазова сцена като изпълнител с безпогрешно разпознаваем маниер на пеене, с богатия на обертонове „кадифен“ глас, вместващ се в рамките на четири октави.

   Участва в съвместни проекти с някои от най-изтъкнатите джаз-музиканти в България : Васил Пармаков, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов Еко, ансамбъл „Спектрум“, Теодосий Спасов, Венцислав Благоев, Борислав Ясенов, Александър Леков, Петър Койчев, Мирослав Турийски, Любо Цанев, Емил Пехливанов и др. Със собствени музикални проекти участва на Международния джаз фестивал в Банско, Джаз фест „Жълтите павета“ - София, Джаз форум Стара Загора, Дикси джаз фестВелико Търново, Джаз фест Пловдив, джаз фестивалите в  Бургас, Хасково, Маслиново и др.

През2015-та година изнася самостоятелен концерт  по повод откриването на българската експозиция от предмети на тракийското изкуство в Лувъра пред дипломати от цял свят, които бурно аплодираха рядката дарба на българската артистка с лекота да представя музикално-песенното наследство на различни народи, плувайки уверено в „опасните води“ на стиловото многообразие на това наследство.            Година преди това Надя Тончева участва със самостоятелна програма  в седмица на българската култура в българското посолство в Берн – Швейцария.                                 Тя  е инициатор и организатор на джаз фестивал в родния си град Казанлък, който вече има четири успешни издания, Младежка Джаз сцена и Конкурс за млади джаз изпълнители в Стара Загора.

През 2017 –та г. издава  компактдиск „Black coffee“, който е компилация от популярни джазови стандарти с участието на изтъкнати български джаз изпълнители.

   От десет  години е преподавател по „Поп и джаз пеене“ в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“- гр. Стара Загора. За този период нейните ученици са спечелили над сто награди от национални и международни конкурси.

През 2016 – та г. получава държавно отличие „Златен век“ – звезда за  принос към българската култура.

Павел Цонев Петков започва да свири на пиано на 5 годни при Златка Дончева от НУМСИ “Христина Морфова”. Началното си образовние завършва в СОУ “Максим Горки”, като от първи до четвърти клас взима уроци и по солфеж в гореспоменатото музикално училище. Средното си образование получава в езиковата гимназия “Ромен Ролан” в Стара Загора, след което започва свободна практика като пианист във различни формации. На 25 годишна възраст е приет със специалността Поп и джаз пиано в АМТИИ Пловдив при ас. Мирослав Турийски. Завършва с отличие през юни месец 2017-та година. Завършва магистртура Поп и джаз пеене при гл ас. Петър Салчев през следващата година. За момента работи в НУМСИ “Христина Морфова” Стара Загора. След като започва да следва в Пловдив, концертира със различни имена от българската джаз сцена. Някои от тях са ХилдаКазасян, Христо Йоцов, Веселин Веселинов - Еко, Стоян Янкулов, Александър Леков, Николай Карагеоргиев и други. Записва един от студийните албуми на племенника на Франк Синатра - Том Синатра(китара). През март 2017 пловдивската джаз певица Мирослава Кацарова го кани като гост изпълнител в новата си програма “The New Standarts”. Междувременно във Стара Загора концертира с Държавна Опера и Военен Биг Бенд Стара Загора. Лятото на 2018 участва на множество джаз фестивали между които и Банско с групата на Надя Тончева.

Габриела Гавраилова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
22.09.2019
Последни новини