От х:

Днес в x:

Паника след видеото за края на Ютюб

"Защо догодина вече няма да има Ютюб" - това е мрачното заглавие на едно видео, което за отрицателно време предизвика същинска паника и разпали повсеместен дебат за новата европейска регулация за авторските права в интернет. Във въпросното видео загрижен мъжки глас прогнозира, че "съвсем скоро Ютюб няма да бъде това, което беше досега". По-нататък се казва, че в близко време всички любими канали на юзърите щели да бъдат изтрити. Дори най-популярните ютюбъри нямало да бъдат пощадени.

За съвсем кратко време видеото бе гледано над 3 милиона пъти. Непосредствено под него е постван линк към онлайн-петиция, озаглавена "Спрете машината на цензурата! Спасете интернет!". Междувременно петицията е подписана от над 1,5 милиона души.

Какво ще стане с Ютюб?

Видеото, предизвикало масовата истерия, се позовава на изявления на шефката на Ютюб Сюзън Войчички, която призовава всички потребители, които качват видеосъдържания в Ютюб, да изразят несъгласието си с параграф 13 от планираната реформа на регулацията за авторските права. С хаштага #saveyourinternet потребителите на видеоплатформата имат възможност да дадат глас на своето недоволство в социалните мрежи.

В момента се води дискусия за напасването на европейската регулация за авторските права към дигиталното ни съвремие. Първоначално плановете за реформата бяха отхвърлени, но след продължителни дебати през септември Европарламентът все пак я одобри. Споменатият по-горе параграф 13 съдържа следното изискване: онлайн платформите трябва да си осигурят лиценз от притежателите на авторските права и да отговарят за евентуални нарушения на авторските права от страна на потребителите. За Ютюб това би означавало, че в случай на нарушение отговорност ще носи самата видеоплатформа, а не потребителят, който е качил съответното съдържание. От което следва, че Ютюб може да бъде осъден от притежателя на авторските права. Понастоящем видеоплатформата е нещо като пасивен доставчик на услуги, който просто осигурява технически достъп до чужди съдържания. По този начин компанията не носи отговорност за нарушения на авторските права.

Опасенията

С помощта на системата "Content ID" притежателите на авторски права имат възможност да идентифицират своите съдържания в Ютюб. За целта всички качвани видеа автоматично се подлагат на проверка, като се сравняват с огромна база данни. Ако се установи нарушение на авторски права, техните притежатели могат да предприемат различни мерки, една от които е блокиране на видеото. Но системи като споменатата "Content ID" не винаги са надеждни. Много видеа, които нарушават авторски права, успяват да заобиколят системата за контрол.

Някои интернет-активисти изразяват опасения, че след гласуването на новата регулация качваните в Ютюб съдържания ще бъдат още по-строго филтрирани и контролирани. В същото време е факт, че филтрирането все още не е така усъвършенствано, че да идентифицира еднозначно защитени с авторски права съдържания. А това може да доведе до превантивното блокиране и на такива видеоклипове, за които системата не може да установи с абсолютна сигурност дали нарушават авторски права. В такъв случай ще бъдат заличени и безброй клипове, които не нарушават авторски права.

ЕК отхвърля критиките

Във вторник говорител на ЕК заяви, че всеки, който може да даде конструктивен принос в сегашната законодателна процедура, е добре дошъл да се включи в дебата. И подчерта, че проектозаконът не е насочен срещу потребителите на Ютюб, тъй като и в бъдеще те ще имат възможност да качват там свои видеоклипове. Целта е, добави говорителят, да се подсилят позициите на притежателите на авторски права.

Ютюб реагира на изявлението на ЕК, като подчерта, че Сюзън Войчички е имала предвид единствено "нежелателните последици" от плановете за реформа на европейската регулация. Иначе Ютюб категорично подкрепя основната цел на ЕК, а именно - да напасне регулацията за авторските права към дигиталното съвремие, се казва още в становището на Ютюб.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини