От х:

Днес в x:

Правителството отне от НСО резиденция "Бояна" и ловно стопанство "Кричим"

Правителството отне от Националната служба за охрана (НСО) резиденция "Бояна" и ловното стопанство "Кричим". Решението на кабинета идва близо година, след като от поста му беше отстранен бившият началник на НСО Ангел Антонов заради съмнения за злоупотреби със средства.

Именно в стопанството "Кричим" Финансовата инспекция откри редица нарушения, свързани основно със сключването на договори след проведени обществени поръчки. Стопанисването на "Кричим" ангажираше службата за охрана години наред с неспецифични дейности, а за поддръжката му бяха хвърляни пари за селскостопанска техника.

Стопанството беше прехвърлено на НСО от първото правителство на Борисов, за което бяха отпуснати допълнително пари в бюджета на службата. Остава неясно защо, след като "Кричим" и "Бояна" вече няма да се стопанисват от НСО, службата ще има с близо 3 млн. лв. по-голям бюджет за следващата година. 

С решението си в сряда Министерският съвет предоставя за безвъзмездно управление на администрацията си резиденция „Бояна“, а стопанство „Кричим“ - на „Югозападно държавно предприятие“ ДП - гр. Благоевград.

Резиденция „Бояна“ и поземлените имоти в село Куртово Конаре са със статут на публична държавна собственост. Двата обекта към момента се стопанисват от Националната служба за охрана при президента на Република България, но са с отпаднала необходимост и не са свързани с основната дейност на службата, се казва в решението на правителството.

Двуетажната сграда със специално предназначение на Резиденция „Бояна“ е със застроена площ от 1027 кв. м и е необходима за изпълнение на дейностите на администрацията на Министерския съвет.

Стопанство „Кричим“ се намира в землището на село Куртово Конаре, община Стамболийски, и включва общо 24 имота с различна площ. На територията на стопанството се намират сгради паметници на културата - Двореца „Кричим“ и „Австрийската къща“, които са със статут на недвижимо културно наследство.

„Югозападно държавно предприятие“ ДП - гр. Благоевград разполага със служители със специфични умения с профилирано образование и опит, които са необходими за поддържането на земите, горите, горските части и водните площи, част от територията на стопанство „Кричим“. Дейностите по управление и стопанисване на имотите от държавното предприятие ще бъдат единствено и само във връзка с упражняване на законоустановените му функции, като същите ще бъдат съобразени както с режимите на защитена местност „Кричим“, така и с изискванията на Закона за културното наследство.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини