От х:

Днес в x:

Студент от колежа убил 18 свои съученици и учители в Керч

18 души загинаха, още над 40 са с различна степен наранявания вследствие нападението в държавния Керченски политехнически колеж в Крим. 

Нападателят е студентът дипломант от четвърти курс в колежа, 18-годишният Владислав Росляков. По предварителни данни, отначало бъдещият монтажист на електрооборудване е разстрелял деца и преподаватели, а след това е взривил самоделно взривно устройство в препълнената столова.

Първоначално е възбудено дело за терористичен акт, но след това е преквалифицирано на убийство.

След като влезъл в училището, младежът открил огън по деца и учители с пушка 12 калибър, после хвърлил бомбата, която носел със себе си в столовата. Взривното устройство е оценено на 300 г тротилов еквивалент, но гвоздеите и болтовете в него убили и ранили десетки.

При стрелбата са загинали 17 деца и учители, всички те са починали от раните си. Още един човек е починал в болницата. За лечение са приети 40 души, 16 от които - в тежко състояние.

Самият нападател се е качил на втория етаж и се е самоубил.

По предварителни данни нападението е заради конфликт между ученици. Няколко дни преди нападението младежът се е сдобил официално с оръжието и патрони за него. Влизането му в сградата е можело да бъде предотвратено на входа на колежа, там е имало невъоръжен портиер с паник бутон. Нападението не само не е било предотвратено от специализираните служби, но те не са се справили и с последиците от него. Полицаи, спасители и линейки не са пристигнали навреме, ранени са били транспортирани с обществения транспорт. Силовите структури продължили да струпват сили и средства, включително бронирана техника, край колежа, даже след като се разбрало, че нападателят е мъртъв. Ранените били изнасяни на врати, заради недостига на носилки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини