От х:

Днес в x:

Страните, забранили боя на деца, са по-безопасни за подрастващите

Държавите, забранили боя на деца, са по-безопасни за отглеждане на младите хора, твърди новопроведено изследване, според което конфликтите между подрастващи – най-вече жени – са по-рядко срещани, когато е въведена забрана върху телесното наказание.

Изследването подкрепя все по-нарастващите доказателства, че пляскането, удрянето и побоят над деца могат да доведат до проблеми на по-късен етап. Едновремнно с това то подновява призивите за забрана на подобни практики в училищата и у дома.

Учените, обаче, все още не знаят дали забраната на боя над деца води до по-добро поведение или побоят така или иначе е бил по-рядко срещано явление в страните въвели забраната.

Учени от Канада, САЩ и Израел разгледали резултати от изследвания в училища в 88 държави между 2003 и 2014. Над 400 000 момчета и момичета били попитани колко често влизат във физическа саморазправа. Възрастта им варирала между 11 и 25 години.

В 20 държави не е въведена никаква забрана, включително Зимбабве и Мароко. В Швеция и Тунис забраната влезе в сила от 2017, докато във Великобритания е приета частична забрана: в Англия удрянето е забранено, но родителите все още биха могли да използват “разумни наказания”.

Учените открили, че момчетата е три пъти по-вероятно да се сбият от момичетата.

Подобни чести сбивания били по-рядко срещани сред 13-годишните момчета и момичета в страни с тотална забрана върху телесното наказание, в сравнение с държавите без забрана.

Елизабет Гершоф, професор по човешко развитие в Университета в Тексас обяснява, че телесното наказание би могло да доведе до сериозни последици – като най-често срещаната е агресия, наред с други проблеми като депресия и тревожност.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини