От х:

Днес в x:

Пет подкрепени от науката начина да станем по-умни

Само наистина умните хора знаят колко много неща още не знаят според класическото изследване на Джъстин Крюгер и Дейвид Дънинг. Затова точно те няма да се обидят да получат няколко съвета как да станат още по-умни.

Освен начините, за които всички се сещат - да четем и учим - има и други начини, които е подбрал Business Insider.

Физическите упражнения стимулират мозъка

Тренировките влияят не само нашето сърдечно-съдово здраве, мускули и настроение.

Изследователите все още не могат да кажат със сигурност защо този вид упражнения изглежда подпомагат мозъка, но проучванията показват, че има нещо общо с повишения приток на кръв, който укрепва ума ни със свежа енергия и кислород. А едно скорошно проучване при по-възрастни жени, които са показвали потенциални симптоми на деменция, установява, че аеробните упражнения са свързани с увеличаване на размера на хипокампуса, област на мозъка, участваща в ученето и паметта.

"Физическите упражнения увеличават притока на кръв в мозъка и така се носи и "храната" за мозъка, което го променя от молекулярно до поведенческо ниво", твърди Айдеен Търнър (Aideen Turner), физиотерапевт и главен изпълнителен директор на Virtual Physical Therapists. "Има нещо, наречено неврогенеза. Това е процесът, при който се изграждат нови мозъчни връзки или неврони, а това може да се подобри с физически упражнения. Тренировките помагат да се подобри и пластичността на мозъка, или способността на мозъка да се променя и адаптира".

Опитайте да танцувате, за да упражнявате мозъка си

Ако наистина искате да стимулирате мозъка си, изберете активност, която не само действа на тялото ви, но и на мозъка ви. Търнър обяснява, че дейности като танци или голф може да са полезни за мозъка, защото изискват както мислене, така и движение. Тя отбелязва, че тези дейности дори могат ни предпазят от развитие на болестта на Алцхаймер или други заболявания на мозъка, свързани с възрастта.

Проучване от 2003 г., публикувано в New England Journal of Medicine, установява, че танцуването - и някои други дейности - могат потенциално да намалят риска от деменция. Защото трябва да се мисли и за хореографията - и да се помни - когато танцуваме, а това е предизвикателство за мозъка ни.

Фокусирането върху едно нещо ще подобри когнитивните функции

Не се опитвайте да извършвате много задачи едновременно.

Може би си мислите, че правенето на куп различни неща наведнъж ни прави по-ефективни, но не е така. Това не ни помага много, особено на способността ни да мислим.

Покойният Клифърд Нас (Clifford Nass), бивш професор по психология в Станфордския университет, заяви на NPR през 2013 г., че хората, които вършат много задачи едновременно, всъщност се борят с много различни когнитивни задачи, защото не могат да филтрират нещата, които са без значение, и не могат да се съсредоточат така, че да разберат какво е важно и какво не.

Вместо това нека да пренастроим мозъка си като се концентрираме върху едно нещо в даден момент.

Изучаването на нов език може да ни направи по-умни

Никога не е късно да научите нов език. 

Вероятно не е толкова изненадващо, но изучаването на няколко езика може да бъде наистина добро упражнение за мозъка.

Редовното използване на два езика може да помогне за развиването на частта от мозъка, която позволява да избирате между езиците и да се съсредоточите върху езика, който се говори в момента, обяснява пред The ​​Guardian Елен Бялисток (Ellen Bialystok)

Тя провежда проучване, в което установява, че двуезичните пациенти с Алцхаймер се справят с болестта по-добре от тези, които говорят само един език.

Трудно да се знае със сигурност дали, за да има ефект, трябва да говорите повече от един език от детските си години или по-късно да изучавате нови езици, коментира Бялисток. Така или иначе, тя препоръчва изучаването на езици винаги, независимо от възрастта.

С интелигентни приятели ставаме по-умни

Изследователи установиха, че децата, които са имали по-умни приятели в прогимназията, самите те са по-умни, когато започват гимназията.

Освен това, както заяви психологът Джеймс Флин (James Flynn) пред BBC News, интелигентният романтичен партньор може да ви направи по-умни, защото ви запознава с нови неща, нови идеи и в много случаи с нови (и умни) хора.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини