От х:

Днес в x:

9 °C

2 от 10 хасковлийки със съмнение за рак на гърдата за ден

Изображение 1 от 2

    Две от десет, прегледани от хирург жени в МБАЛ -Хасково са изпратени за мамография само в рамките на ден. Пролъчението ще им бъде направено за диагностика на млечната жлеза, заради съмнение за изменение.

    Рекордно висок брой желаещи да си направят безплатен преглед отчитат от МБАЛ -Хасково в тазгодишната кампания за профилактика, посветена на Световния месец за борба с рака на гърдата. Хасковската болница се включва в кампанията с мотото  „Всичко започва с едно докосване”, която има за цел не само прегледите като превенция, но и за повишаване информираността за заболяването.

    Консултациите се извършва от днес във времето от 11 до 13.00 часа в хирургичното отделение на клиниката, след предварително записване, и ще продължат до края на октомври. Записани до момента за кампанийните прегледи са 360 жени.

    Първи в кабинета за прегледи днес влезе един от най-младите хирурзи в Хасково д-р Никола Ганашев. Докато той преглежда възрастна жена, пред кабинета му спокойно изчакват реда си още няколко жени. Сред тях е и Златка Колева. Била е на преглед в кампанията точно преди година. От 3-4 години тя си прави редовно профилактични прегледи именно в месеца за превенция-октомври. „Доволна съм и използвам възможността да следя състоянието си. Профилактиката за състоянието на млечната жлеза е много важна, особено за жените след 40-годишна възраст“, споделя Златка Колева. Тя се информира за кампаниите от медиите и съветва всички жени, които са в рискова възраст да не пропускат превенцията.

    Болницата в Хасково разполога с нов, модерен ехограф за ранна диагностика на промените в млечните жлези и апарат за скринингово тестване –ГЕФРИР– за експресна хистологична диагнотика на пациента и получаване на резултат до 10 минути.

    Мамография обаче се извършва не във всяка ситуация, а само по преценка на лекаря, че тя е нужна, тъй като тя е леченатоварваща, поясни шефът на хирургията д-р Живко Атанасов. Той съветва жените до 40 годишна възраст да ходят на преглед за наблюдение на млечната жена веднъж годишно, а след тази възраст-2 пъти в годината.

    Заради увеличаващият се брой с всяка изминала година на жените, които се възползват от възможността за профилактичните прегледи, общото наблюдение на лекарите е за формиране на по-солидна култура за превенция и грижа за здравето.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Гр
      ГРАЖДАНИН
      5 -1
      16:45, 10 окт 2018
      Както винаги в Хасково телефона за записване дава постоянно заето ....
    • 2
      Па
      Пациент
      5 -2
      23:18, 10 окт 2018
      д-р Ганашев първо да се научи да прави разлика между преяждане и белодробен емпием, после да вземе да преглежда
    • 3
      Па
      Пациентка
      3 -4
      07:30, 11 окт 2018
      Пациенте, намирисва ми на посиране от злоба.
    Последни новини