От х:

Днес в x:

6 °C

Русия обясни за оборудването на хакерите от ГРУ в Холандия

"Техническите средства, иззети от руските представители, са предназначени за тестване на информационните системи на посолствата за целите на анализа на сигурността на компютърните мрежи във връзка с честите опити за навлизане в киберпространство на руските държавни институции", обясни руското министерство на външните работи.

"Това беше напълно отворено и рутинно бизнес пътуване" - уверяват от министерството. Отбелязва се, че ежедневните дейности на руските дипломатически мисии в чужбина се осигуряват от различни държавни агенции и отдели, включително Министерството на отбраната. В тази работа участват само специализирани и сертифицирани структури. "Членовете на групата, както често се използва в международната практика, имат дипломатически паспорти", добавят от министерството на външните работи на Русия.

По-рано външният министър Сергей Лавров заяви, че пътуването на руските специалисти в Хага е било рутинно. "Те не са се крили, когато са се настанилив хотел, или когато пристигнали на летището, или когато посетили нашето посолство", каза министърът. Той не посочи целта на посещението на руснаците в Холандия.

Четиримата руски граждани са били задържани и депортирани от Холандия в средата на април. Те са влязли в страната с дипломатически паспорти, издадени в имената на Евгений Серебряков, Алексей Моренс, Олег Сотников и Алексей Минин. Властите в Нидерландия обявиха за експулсирането им едва на 4 октомври, т.е. почти половин година по-късно. Според Холандия експулсираните руснаци са служители на ГРУ и са дойшли в Хага, за да започнат хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW). Според нидерландските тайни служби атаката е имала за цел да открадне досиетата на разследването за отравянето на Скрипал. Освен това депортираните руснаци, според Холандия, са искали да откраднат данни за разследването на катастрофата на полета Бойдинг MH17 през 2014 г. в Донбас.

По-късно обвинения бяха повдигнати от Съединените щати и техните съюзници: Помощник-генералният прокурор на САЩ Джон Демърс заяви, че седем офицери от ГРУ, включително и четиримата, експулсирани от Холандия, са участвали в мащабни хакерски атаки от последните години. Става дума за атаки срещу лабораториите за борба с допинга, ядрената компания Westinghouse, кражбаа и публикуване на данни, изпиране на пари с криптираща валута. Британският външен министър Джеръми Хънт допусна възможността за налагане на нови санкции срещу Русия. Към него се присъединиха и германските власти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
04 апр 2020
Последни новини