От х:

Днес в x:

Прокуратурата и ОбС се събудиха: след 5 години отмениха постоянната такса за градина

Общинският съвет в Хасково отмени днес постоянната такса за детска градина в размер на 30 лева месечно, която не се влияе от посещенията на детето. Това стана по предложение на група общински съветници.

Припомняме, че още през зимата ОбС прие облекчение в таксите за забавачка. Според него се плаща само по лев на присъствен ден, като единственото условие е поне един от родителите да има адресна регистрация в общината. За останалите си остава в сила старата такса – 30 лева постоянна част и 20 лева диференцирана, според посещенията на детето.

Облекчението обаче на практика обхваща почти всички семейства, с изключения на единични случаи на такива, които живеят в близки села и родителите работят в областния град. С днешното решение на практика левчето на ден става за всички, без значение от адресната регистрация на родителите.

Докладната записка на общинските съветници идва след като прокуратурата в Хасково атакува постоянната част от таксата като незаконна.

Припомняме, че тази постоянна такса бе гласувана през 2013 година по предложение на Димитър Шалапатов. Това бе по време на големите протести на майките, след като тогавашният кмет Георги Иванов поиска драстично увеличение на таксата и тя да стане 70 лева.

Тогава Шалапатов предложи 30 лева постоянна част и 20 лева диференцирана, а екскметът Георги Иванов за първи път в живота си се съгласи с Шалапатов. Защото посещаемостта в градините е около 60-70 процента, но постоянната такса се плаща на 100 процента и пълни общинската хазна. Така че на практика за тези пет години общината незаконно е събирала пари за тези постоянни такси.

Още тогава Haskovo.net написа, че тази постоянна такса е незаконна в материал под заглавие “Зад полицейски кордон: Хасково въведе 30 лв. данък „забавачка“. Това е така, защото по смисъла на закона “такса” е заплащане за определен вид услуга. Ако няма предоставена услуга, не се дължи заплащане. За разлика от данъка.

Целият текст от 2013 година можете да прочетете тук.

Така пет години по-късно държавното обвинение се събуди и атакува постоянните такси като незаконни, като на практика излага същите съображения като посочените в цитирания материал от 2013 година.

Събуждане, продължило пет години.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Бу
    Буден
    2 0
    09:01, 29 сеп 2018
    Тодоре и ти се събуди и си поправи годината
  • 2
    As
    asko
    0 0
    11:13, 1 окт 2018
    Интересно как са гласували "хората" на бившия Кмет. Те би трябвало да бъдат "ЗА" постоянната такса.
Последни новини