От х:

Днес в x:

DW: Всичко това напомня за най-лошите години на Студената война

Анджей Дуда очевидно умее да ухажва самовлюбени домакини. По време на посещението си в Белия дом той намери най-точните две думи: „Форт Тръмп“. Зад тях се крие желанието на Полша да подслони американски войници – за дълго време и по възможност цяла дивизия.


„Агресивното поведение на Русия“ създавало големи грижи на Полша, каза Дуда във Вашингтон. На същото мнение е и Доналд Тръмп. Президентът на САЩ смята, че тъкмо поляците са образцовите европейци. Те споделят неговите резерви към Москва, нямат доверие в многонационални съюзи, каквито са ЕС и НАТО, и на първо място биха предпочели да сключат директно военно споразумение с Вашингтон. И то не по приятелска линия, а срещу кеш. А това е музика в ушите на Доналд Тръмп, който смята, че западноевропейците – и най-вече германците – чрез НАТО паразитират на гърба на САЩ и получават безплатна закрила.

В източния край на Европа Полша фактически е преден пост на ЕС във взаимоотношенията с могъщата Русия и в този смисъл открай време е особено загрижена за сигурността си. В хода на историята си Полша три пъти е била поделяна, после десетилетия наред беше васал на московските сърп и чук, а днес, в ерата Путин, непрекъснато е нащрек. Особено пък след анексирането на Крим.

През януари 2017 година поляците ентусиазирано посрещнаха 3500 американски войници, които се настаниха край Жаган в Силезия заедно със своите 87 танка и 400 хамъра. Този ротационен контингент на всеки девет месеца се подменя с нови войници от НАТО, но все още е твърде недостатъчен, смятат поляците. Национално-консервативното правителство във Варшава иска трайно военно присъствие, а не ротационни корпуси. И най-вече: то иска американски войски.

Един документ под заглавие „Предложение за трайно американско присъствие в Полша“ вече от някое време циркулира през ръцете на американски правителствени служители, конгресмени и експерти в мозъчните центрове. По конкретно става дума за една цяла танкова дивизия, за която Варшава е готова да плати до два милиарда долара. Бившият полски външен министър Радослав Сикорски казва в интервю за ДВ, че в Полша трябва да има авангард – нищо, че една дивизия едва ли ще може да спре евентуално руско настъпление.

USA Washington - Donald Trump trifft auf Andrzej Duda (Reuters/K. Lamarque)

Желае "Форт Тръмп" в Полша: полският президент Анджей Дуда на посещение във Вашингтон, 18 септември 2018

Политически Берлин следи дистанцирано, ако не и критично полските домогвания. Що се отнася до политиката за сигурност, „трайното военно присъствие на САЩ в Полша само ще увеличи напрежението между НАТО и Русия, казва в интервю за ДВ външнополитическият експерт на социалдемократите Ролф Мюцених. На сходно мнение е и депутатът от ХДС и бивш офицер в Генералния щаб Родерих Кизеветер. Според него, трайното стациониране на американски войски в Полша навярно ще бъде в нарушение на основните договорености между НАТО и Русия.

Според тези договорености, по източните граници на НАТО не бива да бъдат разполагани сериозни военни сили. Не бива да бъдат разполагани трайно. Тъкмо тази формулировка по интерпретацията на НАТО означава, че военните сили могат да ротират през няколко месеца.

НАТО и договореностите с Русия от 1997

Засега Русия реагира сдържано на плановете за „Форт Тръмп“. Сваленият руски военен самолет над Средиземно море временно засенчи тази тема. По принцип обаче в Москва описват НАТО като заплаха за Русия. След като, подир анексирането на Крим, натовски войски бяха изпратени в Полша и в Балтийските държави, Кремъл използва повода, за да увеличи войските по своите западни граници. Включително и да стационира ядрени ракети „Искандер“ в ексклава Калининград.

Всичко това напомня за най-лошите години на Студената война. Но плановете са едно, а фактите – съвсем друго. „Не мисля, че Пентагонът е особено въодушевен“, казва в интервю за ДВ военната експертка Хийтър Конли от Центъра за стратегически и международни изследвания CSIS.

Тръмп смята Полша за „сърцето на Европа“, но ако реши да удовлетвори желанията на Варшава, Конгресът също ще има думата. Освен това едно евентуално двустранно военно споразумение между САЩ и Полша трябва много тясно да се координира и с НАТО. И най-късно в този момент в главната квартира на НАТО в Брюксел ще трябва да извадят от чекмеджето договореностите с Русия от 1997 година.

Всъщност, ако внимателно се взрем в политическите приоритети на Доналд Тръмп, ще установим, че разполагането на войски по източната граница на Полша едва ли е сред тях. Сегашният американски президент предпочита САЩ да играят по-малка роля в Северноатлантическата организация – нека други да плащат повече, смята той. А ако изпълни искането на Варшава, ще се получи точно обратното: САЩ изведнъж ще поемат още по-голяма отговорност по източната граница на НАТО.

Източник: дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
10 апр 2020
Последни новини