От х:

Днес в x:

Израелското разузнаване: Израел не вижда по-добра алтернатива на Асад

Израелският министър на разузнаването Израел Кац коментира, че няма информация близкият им съюзник, президентът на САЩ Доналд Тръмп, някога да е нареждал убийството на президента на Сирия Башар Асад, съобщава "Ройтерс".

"Не знам за такива инструкции. Тръмп също отрича. Във всеки случай това, което може да се каже, е, че в рамките на координацията между САЩ и Израел... въпросът за сирийския режим със сигурност е част от дискусиите. Израел не взе решение да свали Асад", обяснява Кац пред радиостанцията в Тел Авив 103 FM.

Макар и официално неутрален в 7-годишната гражданска война в съседна Сирия, Израел извършва десетки въздушни удари срещу предполагаеми опити на съюзниците на Асад - ирански и ливанците от Хизбула, за създаване на постоянни постове или доставка на оръжия.

При десетилетия на управление на семейството на Асад Сирия поддържа враждебност в стил "Студена война" с Израел. Кац коментира, че Израел не вижда по-добра алтернатива на Асад сред сирийските бунтовнически групи.

"Разбира се, неговите действия са ужасни, нещо, от което ние се отвращаваме и осъждаме. Онези, които му се противопоставят, ДАЕШ и други, не са страна, която според нас е по-добра. Ние се погрижихме да запазим интересите си", допълва Кац.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини